Opkomen voor de mensenrechten van opgesloten terrorismeverdachten in Burkina Faso

In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, ondersteunt PAX het monitoren van de mensenrechtensituatie van gevangenen die opgesloten zijn op verdenking van terrorisme. Het project richt zich op het tegengaan van mishandeling in het gevangeniswezen, wat leidt tot radicalisering op de lange termijn.

Terrorismebestrijding in Burkina Faso heeft geleid tot overvolle gevangenissen. In de Prison de Haute Sécurité (PHS) in Ouagadougou zitten meer dan duizend gevangenen, meer dan het dubbele van de maximumcapaciteit. Deplorabele omstandigheden met betrekking tot de gezondheid, hygiëne en juridische positie van gevangenen, vormen een voedingsbodem voor radicalisering.

Eerlijke rechtsgang voor gevangenen
PAX’ partnerorganisatie CIFDHA, een mensenrechtenclub onder leiding van jongeren, monitort de situatie van terrorismeverdachten in Ouagadougou’s gevangeniswezen. De meeste gevangenen brengen langdurige, onzekere periodes door zonder formeel te worden berecht. The overheid van Burkina Faso heeft structurele barrières opgeworpen die een eerlijke rechtsgang in de weg staan. Strafprocedures maken het voor de rechter mogelijk de periode van voorwaardelijke hechtenis voor onbepaalde tijd te verlengen. Daarnaast hebben terrorismeverdachten door wetswijzigingen geen recht op staatsbijstand voor een advocaat. PAX en CIFDHA zetten in op lobbyacties richting ministeries, parlementsleden en gevangenisautoriteiten om het lot van terrorismeverdachten te verbeteren.

Meer weten?
Contact koppen@paxforpeace.nl; minoungou@paxforpeace.nl 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.