Aandacht voor masculiniteit in door LRA-geweld getroffen gemeenschappen

Tijdens de jaren van LRA-geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben de gemeenschappen geleden onder grootschalige ontvoeringen van kinderen, verminkingen, moorden, verkrachtingen, plunderingen en vernielingen. Nu keren veel ex-LRA-leden terug naar hun families en gemeenschappen, maar de relatie tussen hen en de slachtoffers van het geweld is ongetwijfeld verstoord en de sociale cohesie en het vertrouwen is zwak.

Veel mannelijke ex-LRA-leden werden op jonge leeftijd ontvoerd en gedwongen om te vechten. Zij hebben extreme vormen van geweld meegemaakt en zijn opgegroeid met het idee dat geweld de weg is naar mannelijkheid, macht en toegang tot vrouwen. Deze schadelijke ideeƫn over masculiniteit leiden ertoe dat mannelijke overlopers zich machteloos en onbeduidend voelen wanneer ze aan de LRA ontsnappen en niet langer een wapen bij zich dragen.

Door middel van dit zes maanden durende genderproefproject wordt in de provincies Bas en Haut Uele gewerkt aan het verwerken van de verhalen rond wat het betekent om een man te zijn, niet alleen om de sociale reĆÆntegratie van mannelijke overlopers te verbeteren, maar ook om de verzoeningsinspanningen, de lokale vredesinspanningen en de vooruitgang van de empowerment van de vrouw te ondersteunen. Het doel van dit zes maanden durende project is tweeledig: ten eerste het aanpakken van schadelijke vormen van masculiniteit en ten tweede het opbouwen van relaties binnen gemeenschappen. Het project richt zich op de ontwikkeling van de vaardigheden van vrouwelijke maatschappelijk werkers waar de overlopers in deze provincies veel vertrouwen in hebben, op het contact met de lokale leiders die de overlopers ontvangen voordat ze naar hun familie terugkeren, op verzoeningspogingen tussen overlopers en families en op de bewustwording van de relatie tussen masculiniteit en geweld door middel van schoolbezoeken.

Contact

gender@paxforpeace.nl

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.