Walk of Peace: goed bezocht en inspirerend

Beeld: Deelnemers brachten witte rozen van de Mescidi Aksamoskee naar het Joodse Kindermonument. Foto © Gabriela Hengeveld

21 september 2015

Zo’n vijfhonderd mensen namen zondag deel aan de Walk of Peace in Den Haag. In kleine groepjes of individueel legde een verassend gemêleerd gezelschap de ruim zes kilometer te voet af van Station Hollands Spoor naar de tuin van het Gemeentemuseum.

Locoburgemeester Baldewsingh stak de wandelaars bij de start een spiritueel hart onder de riem, terwijl het Leger des Heils voor de innerlijke wandelaar zorgde met soep en brood. De wandeling voerde langs de Schilderwijk via het politieke hart van Nederland, het Binnenhof, dwars door de stad richting museumkwartier.

Tijdens de kleine pelgrimage voor vrede brachten de deelnemers onder een prachtige herfstzon witte rozen van de Mescidi Aksamoskee naar het Joodse Kindermonument. Ze beschreven gebedsvlaggen voor vrede bij de Parkstraatkerk. Een aantal daarvan werden opgehangen aan het hek van de kerk, de rest werd meegenomen naar de tuin van het Gemeentemuseum. Wandelaars toonden met honderden kaarten hun solidariteit met PAX-bruggenbouwer Olena uit Oekraïne. De spontane ontmoetingen en uitwisseling tussen wandelaars maakte de inspanning vaak aangenaam lichter. De tocht voerde verder langs tal van andere plekken in de stad gewijd aan vrede, waaronder natuurlijk het Vredespaleis.

Koor en rappers
Een optreden van het Mama Verhalen Koor met de rappers van GoHard, een onverwachte combinatie van Haagse artiesten, omlijstte toespraken van Hielke Wolters, adjunct-secretaris van de Wereldraad van Kerken, en PAX-directeur Freek Landmeter aan het eind van de wandeling. Hielke Wolters belichtte de achtergronden van de door de Wereldraad van Kerken uitgeroepen ‘Pelgrimage voor Gerechtigheid en Vrede’. Freek Landmeter benadrukte dat deze Walk of Peace geen eindstation is en nodigde alle deelnemers uit méér werk te maken van vrede, solidariteit en gerechtheid. Daarna genoot het gezelschap in het gras van de tuin van het Gemeentemuseum van de aangeboden picknick.

Lees ook: Den Haag kleurt vrede

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief