Vrijheid van religie verder onder druk

Beeld: EWIPA Dirk Jan Visser

19 oktober 2022

‘Religieuze leiders en religieuze gebouwen en bezittingen in Oekraïne worden al sinds 2014 aangevallen door Rusland. Sinds de inval van Rusland in februari 2022 is deze situatie zeer verslechterd. Met de grootschalige bombardementen en andere militaire acties is de oorlog een nieuwe fase ingegaan’,  stelt het in Kyiv gevestigde Instituut voor Vrijheid van Religie (IRF) in het rapport Russian attacks on religious freedom in Ukraine over Russische aanvallen op de vrijheid van religie in Oekraïne. 

In het rapport wordt uitgelegd dat het sinds februari 2022 niet blijft bij bedreigingen van priesters, maar dat ze worden gevangengezet, gemarteld en vermoord. De schade aan religieuze gebouwen is enorm. Het IRF stelt dat in de bezette gebieden kritische stemmen van religieuze leiders niet worden getolereerd.

Het IRF is een partner van PAX. We hebben de afgelopen jaren meerdere malen samen onderzoek gedaan en bijeenkomsten georganiseerd. In samenwerking met PAX en met dank aan de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro555) organiseren medewerkers van het IRF deze weken in tal van steden en dorpen in Oekraïne bijeenkomsten om over het rapport te praten. 

Momenteel wordt gewerkt aan een vervolgonderzoek en de uitkomsten daarvan worden later dit najaar verwacht. In dat aanvullend rapport wordt informatie verwerkt over onder meer de vernielingen van godshuizen en religieuze eigendommen in de gebieden die recent door het Oekraïense leger op de Russen zijn heroverd.

Het complete onderzoek vind je hier.

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!