Vrijdag: Grote Demonstratie voor Oekraïne, op de Dam in Amsterdam

23 februari 2023

Aanstaande vrijdag, 24 februari, is het een jaar geleden dat de Russische invasie van Oekraïne plaatsvond, en bijna 9 jaar sinds Rusland de oorlog begon met de annexatie van de Krim. Om hiertegen te protesteren organiseert Stichting Oekraïners in Nederland Europe een grote demonstratie op De Dam in Amsterdam, voorafgegaan door een mars vanaf het Museumplein. De boodschap van de stichting: de agressie en de oorlogsmisdaden moeten stoppen. Russische troepen moeten Oekraïne verlaten. Nederlandse steun voor Oekraïne is en blijft nodig.

De demonstratie wordt gesteund door Amnesty International, vredesorganisatie PAX, Netherlands Helsinki Committee, stichting OpenDoorUkraine.NL, The Hague Academy, en Foundation Max van der Stoel, Aidsfonds en Free Press Unlimited. Ook verschillende politieke partijen van links tot rechts steunen deze demonstratie, namelijk Volt, GroenLinks, D66, PvdD, PvdA en SP.

Met deze demonstratie willen we laten zien dat niet alleen de regering, maar ook de bevolking van Nederland achter Oekraïne staat en bereid blijft tot actieve steun. Tijdens de demonstratie spreken onder meer Joris Voorhoeve (oprichter van OpenDoorUkraine.NL) en Karel Burger Dirven (Honorair consul van Oekraïne in Nederland).

Ook in andere Europese steden wordt op 24 februari gedemonstreerd. In Nederland onder meer in Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Nijmegen. 

Praktische informatie

  • Wat? Protestmars vanaf Museumplein, demonstratie op de Dam.
  • Wanneer 24 februari 2023
  • Hoe laat? De protestmars start 16.00 vanaf Museumplein, demonstratie vanaf 17.00 op de Dam
  • Wat gaat er gebeuren staat? Massale demonstratie in solidariteit met Oekraïne en tegen de Russische agressie in Oekraïne, sprekers van de Oekraïense gemeenschap, de politiek en maatschappelijke organisaties sluiten aan. #StandwithUkraine

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.