VN roept op tot moratorium op Killer Robots

27 mei 2013

VNWoensdag 29 mei presenteert de VN een rapport waarin staten worden opgeroepen tot het invoeren van een moratorium op ‘lethal autonomous robotics’, oftewel killer robots. IKV Pax Christi verwelkomt dit rapport, dat overeenkomt met de aanbevelingen van de campagne Stop Killer Robots waarvan de vredesorganisatie medeoprichter is.

Het rapport wordt op 29 mei aan de VN Mensenrechtenraad in Genève aangeboden door professor Christof Heyns, VN speciaal rapporteur voor buitenrechtelijke en arbitraire executies. Het is de eerste keer dat staten samenkomen om te discussiëren over de problemen die volledig autonome wapensystemen, oftewel killer robots, met zich meebrengen.

In het rapport roept Heyns staten op tot het invoeren van nationale moratoria op in ieder geval het testen, produceren, samenstellen en (ver)kopen van wat hij in het rapport lethal autonomous robotics (LARs) noemt.  IKV Pax Christi, medeoprichter en Nederlands coördinator van de internationale campagne Stop Killer Robots, verwelkomt het VN-rapport en de dringende oproep tot een ‘pauze’ om te kijken of de ontwikkeling richting autonome wapens, die zelf en zonder betekenisvolle menselijke invloed hun doelwit uitkiezen en uitschakelen, wel wenselijk is.

IKV Pax Christi heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken per brief verzocht om in Nederland een moratorium op killer robots in te stellen en ook in internationaal verband een leidende rol op zich te nemen.

De campagne Stop Killer Robots, een initiatief van negen ngo’s, streeft naar een (preventief) verbod op de ontwikkeling, productie en inzet van volledig autonome wapensystemen en roept staten op de de aanbevelingen van de VN over te nemen. Dinsdag 28 mei houdt de campagne in Genève een persconferentie over het rapport van Heyns, gevolgd door een debat. Ook is de campagne aanwezig bij de presentatie van het rapport op 29 mei.

Namens IKV Pax Christi is Miriam Struyk op 28 en 29 mei in Geneve aanwezig.

Dit bericht kun je ook lezen op de website van IKV Pax Christi

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!