Vijf redenen waarom het VN-kernwapenverbod werkt

Beeld: Precies een jaar geleden, op 7 juli 2017, werd het VN-kernwapenverbod aangenomen door de Verenigde Naties.

7 juli 2018

Precies een jaar geleden, op 7 juli 2017, werd het VN-kernwapenverbod aangenomen door de Verenigde Naties. ICAN, het internationale netwerk dat zich inzet voor de afschaffing van kernwapens, had er toen al maanden diplomatiek werk voor verricht.

Voor al haar inspanningen om dit verdrag op de agenda te plaatsen ontving ICAN in oktober van vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede. PAX is een belangrijke speler binnen ICAN.

Het verdrag is nu een jaar oud en heeft een aanstekelijk effect. Dit is wat het tot nu toe teweeg heeft gebracht:

  1. Investeerders veranderen hun investeringsbeleid rond kernwapens.
    Belangrijke financiële instellingen, zoals het Nederlandse ABP (het op vier na grootste pensioenfonds ter wereld), de Belgische bank KBC en de Deutsche Bank noemden het verdrag als reden om hun investeringen op het gebied van kernwapens aan te passen.
  2. Het verdrag is al door 59 landen ondertekend en de snelheid waarmee ze dat doen is ongekend voor een ontwapeningsverdrag voor massavernietigingswapens.
    De verdragen tegen het gebruik van biologische wapens (1972) en chemische wapens  (1993) bijvoorbeeld, werden in een veel langzamer tempo ondertekend.
  3. Het overgrote deel van de bevolking van vier NATO lidstaten: Italië, Duitsland, België en Nederland, wil dat hun regering het verdrag tekent en de in hun land opgeslagen Amerikaanse kernwapens aan de VS retourneert.
    Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van ICAN, uitgevoerd door YouGov.
  4. Voor het eerst veroordeelde een paus – de huidige paus Franciscus – openlijk het bezit van kernwapens.
    In de ogen van de paus is het hebben van kernwapens een zonde en een bedreiging voor de mensheid.
  5. De gevolgen van kernwapens voor burgers staat opnieuw op de agenda.
    Zo mochten slachtoffers die kampen met de gevolgen van testen met kernwapens afgelopen week hun verhaal doen voor de Amerikaanse senaat.

Meer weten? Bekijk het beeldverhaal over het kernwapenverbod.

Zie ook icanw.org en nonukes.nl 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!