Veertien jaar Landmijnenverdrag

1 maart 2013

Vandaag is de verjaardag van het Landmijnenverdrag. Het is namelijk 14 jaar geleden dat het verdrag inwerking trad en het dus verboden werd voor de landen die zijn aangesloten bij de internationale lanmijnen ban om deze wapens te gebruiken, te produceren, op te slaan of te vervoeren. En omdat het op verjaardagen goed gebruik is om in vogevlucht na te gaan wat zich in het afgelopen jaar heeft afgespeeld, bij deze enkele wapenfeiten:    

Wapenfeit #1

In het afgelopen jaar hebben 5 landen aangekondigd dat ze geen landmijnen meer op hun grondgebied hebben liggen, namelijk Denemarken, Guinee- Bissau, Jordanie, DR Congo, en Oeganda.

 Wapenfeit #2

In 2012 zijn er drie landen bij het verdrag gekomen: Finland, Somalië en Polen hebben het verdrag geratificeerd.

Wapenfeit #3

Doordat Polen officieel lid werd, is nu de hele Europese Unie aangesloten bij het Landmijnenverdrag.

 Wapenfeit #4

Alle NAVO lidstaten hebben het landmijnenverdrag ondertekend, op één land na … de Verenigde Staten.

 36 landen nog niet aangesloten bij internationaal verbod op landmijnen

Maar het draait vandaag niet alleen om slingers en ballonnen. Want hoewel het overgrote deel van de wereld is aangesloten bij de ban tegen landmijnen, zijn er  36 landen die dat (nog) niet hebben gedaan. Wereldwijd zijn er nog 59 landen die bovendien te maken hebben met onontplofte landmijnen die een levensbedreiging vormen. En dan was er in 2012 nog het tragische nieuws dat Syrië landmijnen heeft ingezet. In het door geweld geteisterde Syrië vormen deze wapens nog weer een extra gevaar voor de veiligheid van de Syrische burgerbevolking.

‘Lend Your Leg’ voor een wereld zonder landmijnen

 Precies om het gevaar dat landmijnen opleveren voor burgers voor eens en altijd te beëindigen start vandaag de ‘Lend Your Leg’ campagne van de International Campaign to Ban Landmines. De verjaardag van het Landmijnenverdrag is de kick-start van een internationale actiemaand die doorgaat tot  4 April,  Wereldlandmijnendag. In  meer dan 40 landen,  van Afghanistan tot de Verenigde Staten, van Ethiopië tot Cambodja en Syrië wordt actie gevoerd tegen landmijnen. Het doel: zorgen dat de internationale gemeenschap alles in werking stelt om landmijnen voorgoed de wereld uit te helpen.

Vorig jaar beleefde de campagne haar vuurdoop en riepen onder meer VN’s Ban Ki-Moon, Helen Clark (UNDP), Iker Casillias, en vele, vele, andere (inter)nationale beroemdheden, bewindspersonen, en gewone mensen zoals jij en ik wereldleiders op de wereld vrij te maken van deze wapens. Ze deden dit door hun broekspijp op te rollen en hun onderbeen te tonen, uit solidariteit met slachtoffers die als gevolg van landmijnen hun been of arm hebben verloren.

Over de hele wereld wordt actie ondernomen om te zorgen dat landen die nog geen lid zijn van het verdrag dat zo snel mogelijk worden en zodat landen die wel zijn aangesloten hun verplichtingen onder het verdrag uitvoeren. Syrië en Myanmar zijn de enige twee overheden waarvan bekend is dat ze in 2012 landmijnen hebben ingezet. Geen van beide landen zijn aangesloten bij het Landmijnenverdrag.

De Verenigde Staten

Campaigners in de VS doen er eveneens alles aan om Amerika ervan te overtuigen toe te treden tot het verdrag. In de praktijk houden de VS zich al aan het verbod op landmijnen, dus waarom niet die laatste stap nemen en deze wapens officieel in de ban doen? Dat lijkt al helemaal een logische stap omdat Amerika de grootste individuele donor ter wereld is voor het opruimen van onontplofte landmijnen. Al lange tijd zijn de VS bezig hun landmijnenbeleid te herzien, maar het is nog altijd wachten op een beslissing.  Vandaag wordt een petitie aangeboden aan president Obama waar tienduizenden mensen wereldwijd hun handtekening onder hebben gezet omdat ze ook vinden dat het tijd is dat Amerika lid wordt van het Landmijnenverdrag.

Meer weten?

Benieuwd wie er dit jaar van over de hele wereld mee zullen doen aan de Lend Your Leg actie? Hou de website van de International Campaign to Ban Landmines – waar IKV Pax Christi bestuurslid van is – in de gaten en check Flickr, Facebook en Twitter! #lendyourleg #minefreeworld

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!