PAX’er Jan Jaap van Oosterzee ontving afgelopen zaterdag de Utrechtse stadsspeld voor zijn decennialange inzet bij Stichting Dialoog. Deze onderscheiding is een prachtige kroon op alle initiatieven, projecten en ideeën die de stichting, onder leiding van Jan Jaap, mogelijk heeft gemaakt.
Stichting Dialoog werd in 1984 opgericht door Klaas van Oosterzee, de vader van Jan Jaap. Geïnspireerd door het gedachtegoed van de Joodse filosoof Martin Buber, waarin de relatie tussen ‘Ik’ en ‘Jij’ centraal staat, zocht de stichting naar vernieuwende, mooie en interessante initiatieven die dialoog wilden verwezenlijken. Of de dialoog nou ging over anti-apartheid of kernwapens, of plaatsvond tussen Turken en Koerden of islamitische gastarbeiders en kerkgangers – de kern van de honderden projecten was dialoog aanwakkeren, rond de tafel komen zitten en verschillen overbruggen.
Dialoog hoeft geen vriendelijk gesprek te zijn
Het leverde Jan Jaap belangrijke inzichten op. “Dialoog is méér dan het organiseren van een gesprek. De mensen om wie het gaat moeten ook echt aan tafel komen. Dialoog hoeft bovendien niet altijd een vriendelijk gesprek te zijn. Verschillen moeten ter tafel komen, het mag schuren en wringen, als het uitgangspunt maar blijft die ander te respecteren en met elkaar in gesprek te blijven.” De eigen keukentafel van Jan Jaap, waar ooit een Syriër en Israëli aanschoven en in gesprek gingen, laat zien dat iedereen de dialoog kan aangaan, hoe onoverbrugbaar de verschillen ook lijken.
Lokaal grote verschillen gemaakt
Tien jaar geleden besloot Stichting Dialoog zich geheel te richten op projecten en initiatieven in Utrecht. Jan Jaap: “Door de focus te verleggen konden we als stichting op lokale schaal grote verschillen maken. We waren de drijvende veer achter een fietstocht waarbij meer dan 1000 fietsers uit verschillende wijken samen hun stad verkenden, theatervoorstellingen door vluchtelingen, vrijheidspodia op drukbezochte bevrijdingsfestivals, culturele manifestaties, workshops en nog veel meer projecten. Ook maakten we de Sint Maartenparade in Utrecht mogelijk, dat inmiddels een jaarlijks terugkerend en voor elke Utrechter bekend fenomeen is geworden. Al deze ideeën brengen op eigen wijze mensen samen en vieren zo de diversiteit van Utrecht.”
Stichting stopt, dialoog gaat altijd verder
Stichting Dialoog gaat na 36 jaar en honderden prachtige initiatieven stoppen. Jan Jaap, zijn collega’s en de vele partners van de stichting hebben ontzettend veel zaadjes weten te planten en uit laten bloeien tot succesvolle projecten die beweging in gang wisten te zetten. Zo publiceerde Trouw een weekendeditie die helemaal was geschreven door Syrische vluchtelingen. Honderdduizenden mensen deden mee aan ‘8 miljoen gesprekken’ door met een vreemde in gesprek te gaan op bevrijdingsfestivals. Jan Jaap: “De afgelopen 36 jaar hebben we veel losgemaakt en in beweging gebracht en deze beweging zal zeker niet tot stilstand komen nu de stichting stopt. Dialoog gaat altijd verder.”