PAX zet vredesprojecten in het zonnetje tijdens Vredesweek

21 september 2017

Een Eritrese Amsterdammer die zich inzet voor zijn landgenoten in Nederland, een Haagse kunstenaar die een vreedzaam schaakspel ontwierp en een Helmondse docente die vluchtelingen uitnodigde in haar klas. Drie voorbeelden van in totaal 23 mensen die de PAX Duif ontvangen voor hun inzet voor vrede. PAX toert tot en met het einde van de Vredesweek het land door om deze blijk van waardering uit te reiken.

Uitreiking PAX Duiven in Amsterdam

Op de Internationale Dag van de Vrede zijn in het Mediacafé op het Westergasterrein in Amsterdam tijdens een feestelijke bijeenkomst PAX Duiven uitgereikt aan bekende Nederlanders en internationale vredesactivisten. Ook werd bekendgemaakt dat de extra aanmoediging van 1000 euro naar docente Ingeborg Krook gaat. Zij kreeg de meeste stemmen voor haar initiatief om Syrische vluchtelingen uit te nodigen hun persoonlijke verhaal te vertellen in de klassen op het ROC Ter AA in Helmond.

Een PAX Duif voor Ingeborg Krook

Docente Ingeborg Krook merkte dat de discussie over vluchtelingen in haar klas, op het ROC Ter AA in Helmond, veel emoties opriep. Ze besloot daarop om Syrische vluchtelingen uit te nodigen om hun persoonlijke verhaal te vertellen.

Een PAX Duif voor PeerGrouP Locatietheater

PeerGrouP Locatietheater organiseert in samenwerking met inwoners van Medemblik en Kimswerd, De Verzoening; een grote verzoeningsdag ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Met een vredesvloot steken bewoners van Kimswerd het IJsselmeer over en reiken daar de hand aan de bewoners van Medemblik. Het doel is een vriendschapsband te smeden tussen de twee historische plaatsen.

Een PAX Duif voor de Ambassade van Vrede Vlaardingen

Deze Duif is voor de Ambassade van Vrede Vlaardingen, die net als ieder jaar weer een prachtig programma hebben neergezet tijdens de Vredesweek. Gefeliciteerd!

Een PAX Duif voor Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer

In Zoetermeer zet het Interlevensbeschouwelijk Overleg (ILOZ) zich actief in voor het bevorderen van begrip en wederzijds respect. Het platform bestaat uit vijftien kerken, vier moslimorganisaties, de joodse-, baha’i-, hindoe-, humanistische- en de Syrisch-culturele gemeenschappen.

Een PAX Duif voor Ambassade van Vrede Naarden-Bussum

De Ambassade van Vrede Naarden-Bussum organiseert de Vredeswandeling 2017 met het thema ‘Ken je zelf, ken de ander’. Een wandeling die inwoners van Naarden, Bussum en Hilversumse Meent met verschillende culturele en religieuze achtergronden met elkaar in contact brengt.

Een PAX Duif voor Felix Albers

Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo reikt een Duif uit aan Felix Albers, die het vredesschaakspel Paco Sako heeft bedacht. Waar in het traditionale schaakspel twee partijen tegenover elkaar staan en je je vijand verslaat door deze van het bord te spelen staan in Paco Sako de harmonie en de verbinding centraal.

Een PAX Duif voor Ton Jansen

Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo reikt een Duif uit aan Ton Jansen, die reizen voor scholieren organiseert naar Taizé, een geloofsgemeenschap in Frankrijk. De leerlingen worden in Taizé uitgedaagd om samen te praten en na te denken over wat hun leven écht belangrijk maakt, en over de toekomst die zij zelf (mede) vorm gaan geven.
 

Een PAX Duif voor Mekonnen Ykeallo

Vincent Bijlo reikt de PAX Duif uit aan Mekonnen Ykeallo voor zijn inzet om Eritrese statushouders in Amsterdam Nieuw-West te helpen om hun eigen weg en plek in Nederland te vinden.
 

PAX Duif
De PAX Duif is een nieuw initiatief van de vredesorganisatie, die opvallende vredesprojecten door het hele land een blijk van waardering wil geven. De projecten die een PAX Duif ontvangen, zijn mede geselecteerd door Vincent Bijlo, cabaretier en Ambassadeur van PAX. Aan een aantal projecten reikt hij zelf de PAX Duif uit.

Tour door Nederland
PAX toert door het land om de Duiven uit te reiken aan negen lokale projecten. Daarmee trekt de vredesorganisatie, in de woorden van Vincent Bijlo, ‘een spoor van vredesduifjes door het land’. Naast de genoemde projecten in Amsterdam, Den Haag en Helmond gaat PAX op bezoek bij de Ambassade van Vrede in Naarden-Bussum die een Walk of Peace organiseert, locatietheater PeerGrouP in Medemblik die een grote verzoeningsdag organiseren tussen de gemeenten Medemblik en Kimswerd, ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier; de gemeente Hilversum die actief deelneemt aan de Vredesweek met een programma voor jong en oud; het Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer dat tijdens de Vredesweek omgekomen vluchtelingen herdenkt; de Schilderswijk Moeders in Den Haag die sinds 2013 door deze wijk trekt om vrouwelijke immigranten uit hun isolement te halen; en een leraar Nederlands aan het Bonifatius College in Utrecht die al 27 jaar schoolreizen naar Taizé organiseert.

Lees ook de toespraak die PAX directeur Jan Gruiters hield tijdens de uitreiking van de PAX Duiven in het Mediacafé in Amsterdam.

Kijk op onze Facebook-pagina voor een video van de uitreiking van de PAX Duiven in Amsterdam.

Tot en met 20 september kon hier gestemd worden op een van de negen lokale vredesinitiatieven.

Ontdek wat er allemaal tijdens deze Vredesweek gebeurt, én wat jij kunt doen op www.vredesweek.nl

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!