PAX wil meer inzet voor clustermunitieverbod

Beeld: Beeld uit de video Ukraine: More Civilians Killed in Cluster Munition Attacks van Human Rights Watch.

5 september 2016

PAX is deze week samen met campaigners die zijn verenigd in de internationale Cluster Munition Coalition (CMC) in Genève om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen zich meer in te zetten voor het clustermunitieverbod. De CMC wil onder meer dat het recent gebruik van clustermunitie in bijvoorbeeld Syrië en Jemen krachtig wordt veroordeeld.

De landen die zich hebben aangesloten bij het Verdrag inzake Clustermunitie (CCM) komen voor de zesde keer samen om de voortgang van het verdrag te bespreken. Zij brengen verslag uit over de implementatie van hun verdragsverplichtingen en het Dubrovnik Action Plan. Nederland is voorzitter van de vergadering.
 
Aanvallen toegenomen
De Cluster Munition Monitor 2016 die vorige week door Cluster Munition Coalition werd gelanceerd, toont dat aanvallen met clustermunitie in Syrië zijn toegenomen sinds Rusland en Syrische regeringstroepen eind september begonnen met een gezamenlijke militaire operatie. Tussen april 2015 en maart 2016, gebruikte de Saoedisch-geleide coalitie clustermunitie in minstens 19 aanvallen in Jemen. Geen van deze landen is aangesloten bij het Clustermunitieverdrag. “De in totaal 119 landen die wel zijn aangesloten, zouden ieder gebruik van clustermunitie, door wie dan ook, moeten veroordelen”, stelt Suzanne Oosterwijk, projectleider Clustermunitie bij PAX.

Goed nieuws
Dat zoveel landen zich al bij het verdrag hebben aangesloten is goed nieuws. Honderd landen van de 119 hebben het verdrag al geratificeerd en zijn daarmee ook wettelijk gebonden aan alle bepalingen van de conventie. De monitor rapporteert dat 29 lidstaten bijna 1,4 miljoen opgeslagen clustermunitie en 172 miljoen submunities hebben vernietigd.

Textron stopt productie
Er was meer goed nieuws in de aanloop naar de vergadering. Vorige week kondigde het Amerikaanse bedrijf Textron aan dat het gaat stoppen met de productie van clustermunitie. PAX leidt de Stop Explosive Investments campagne en bepleit al jaren bij investeerders, banken en andere financiële instellingen om hun financiële steun van Textron te staken vanwege diens betrokkenheid bij clustermunitie.

Wetgeving ingesteld
Op dinsdag 6 september houden PAX en de Cluster Munition Coalition in Genève een activiteit over de Stop Explosive Investments campagne. Nederland is één van de tien landen die wetgeving tegen investeringen in clustermunitie heeft ingesteld en spreekt op het evenement. PAX en de CMC moedigen andere landen aan om eveneens desinvesteringsmaatregelen in te stellen.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!