PAX roept op om het gebruik van clustermunitie te stoppen om burgerslachtoffers te voorkomen

Beeld: Simon Conway

2 maart 2022

PAX reageert geschokt over berichten over het gebruik van clustermunitie door Russische troepen in Oekraïne. Er komen steeds meer berichten binnen dat clustermunitie is afgevuurd op burgerdoelen in steden in Oekraïne, waaronder Kharkiv. Clustermunitie maakt vooral slachtoffers onder burgers, vaak nog tot vele jaren na een oorlog. Dit is ook de reden dat wereldwijd de meerderheid van landen partij zijn bij het Clustermunitieverdrag, dat het gebruik van clustermunitie verbiedt. Rusland en Oekraïne zijn beide nog geen partij bij het verdrag. PAX roept alle partijen op in dit conflict op om deze verboden wapens nooit te gebruiken

Gebruik van Clustermunitie tegen burgers in Oekraïne 
Verschillende bronnen laten zien dat clustermunitie is gebruikt bij Russische aanvallen tijdens de oorlog in Oekraïne. Human Rights Watch rapporteert een aanval met clustermunitie op een ziekenhuis; Amnesty International bericht over een kleuterschool die is aangevallen met clustermunitie. Onderzoekscollectief Bellingcat houdt bij waar dit verboden wapen is gebruikt en heeft al meerdere gevallen geïdentificeerd.  

Als direct gevolg van deze aanvallen met clustermunitie zijn in deze oorlog al tientallen burgers gedood en gewond geraakt. De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, heeft het gebruik van clustermunitie tegen burgers veroordeeld en als oorlogsmisdaad bestempeld.  

Stop Clustermunitie  
Clustermunitie is een bom, granaat of raket die meerdere kleine bommetjes, zogeheten submunities uitstrooit. De kleine bommetjes exploderen zodra zij de grond raken. Maar niet allemaal; vele blijven liggen zonder te exploderen en kunnen ook nog tientallen jaren na een conflict mensen doden en verwonden. Het gebruik ervan is zeer omstreden omdat clusterbommen vooral burgerslachtoffers eisen. 

Clusterbommen zijn door steeds meer landen illegaal verklaard: meer dan 120 landen hebben zich aangesloten bij het belangrijke Clustermunitieverdrag. Toch worden in landen die géén partij zijn, zoals in Rusland, nog steeds clusterbommen gemaakt. Rusland heeft ook in Syrië nog clusterbommen ingezet.  

Al sinds 2009 werkt PAX, als lid van de internationale coalitie ICBL-CMC aan het beëindigen van de wereldwijde productie en handel van clustermunitie, waarbij wij focussen op de rol van financiële instellingen. We doen onderzoek naar investeringen in bedrijven die clustermunitie produceren én vragen financiële instellingen beleid aan te nemen dat dit soort investeringen tegengaat. Een groot deel van de bedrijven die clusterbommen maakte, is daar inmiddels mee gestopt. Het recente gebruik van clustermunitie in Oekraïne en Syrië door Rusland laat nogmaals het belang zien om geldstromen naar producenten van clustermunitie een halt toe te roepen.  

Bescherm burgers tegen wapengeweld 
PAX herhaalt haar oproep aan alle strijdende partijen op om burgers te beschermen tegen controversieel wapengebruik. Het is niet alleen het gebruik van clustermunitie in Oekraïne dat ons grote zorgen baart. Het wijdverspreide gebruik van andere explosieve wapens met gebiedsdekkend effect, zoals MLRS, brengt burgers in steden en dorpen in groot gevaar. Lees hier onze eerdere oproep om burgers te beschermen tegen wapengebruik. 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.