PAX organiseert conferentie over digitale rechten en vrijheid van godsdienst en levensovertuiging

5 oktober 2021

PAX en haar partners in het ‘Musawat’-programma organiseren op 3 en 4 november de online conferentie ‘Digital Rights and Freedom of Religion and Belief in the context of Iraq, Lebanon and Palestine’. Met de conferentie willen de organisatoren een dialoog creëren over toenemende online discriminatie in het Midden-Oosten en vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.

Digitale technologieën zijn een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Hoewel digitalisering veel kansen biedt, heeft het ook geleid tot een toename van online discriminatie. In het Midden-Oosten uit zich dit vooral in haatzaaiende uitspraken over etnische en religieuze gemeenschappen, waardoor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging (FoRB) in het geding komt.

Om deze trend van toenemende discriminatie van religieuze gemeenschappen te keren, werkt PAX samen met lokale partners in Irak, Libanon en Palestina aan het ‘Musawat’-programma (Arabisch voor ‘gelijkheid’). Het programma heeft tot doel jonge vrouwen en mannen te betrekken bij de aanpak van discriminatie op basis van religie en overtuigingen die plaatsvindt op sociaal, juridisch en politiek gebied én op sociale media.

Dialoog

In dit kader organiseren PAX en de Musawat-partners de online conferentie ‘Digital Rights and Freedom of Religion and Belief.’ De conferentie heeft als doel om een dialoog te faciliteren tussen (internationale en regionale) experts, academici, activisten, beleidsmakers, NGO’s, journalisten en sociale-mediabedrijven over het beschermen en versterken van digitale rechten en vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.

Deze 2-daagse online conferentie vindt plaats op woensdag 3 en donderdag 4 november 2021. Tijdens de conferentie worden interactieve workshops en paneldiscussies georganiseerd met een verscheidenheid aan experts om het gesprek aan te gaan over digitale rechten en FoRB in het Midden-Oosten. We zullen onder andere ingaan op sektarisme en online discriminatie in Irak, Libanon en Palestina, de impact van Covid-19 op FoRB en digitale rechten in de MENA-regio en de manifestatie van online haat-zaaiingen tegen vrouwen. We zullen ook met beleidsmakers van sociale-mediabedrijven bespreken hoe zij online discriminatie bestrijden. 

Sprekers

Keynote-speakers zijn o.a. Jos Douma (Speciaal Gezant voor Religie en Levensovertuiging), Marwa Fatafta (Policy manager Access’ Now ter bevordering van digitale rechten in MENA) Nadim Nashif (Executive Director van 7amleh: The Arab Center for the Advancement of Social Media) en prof. Khidher Domle (trainer Media & Vredesopbouw aan de Universiteit van Duhok). De conferentie zal in het Engels gehouden worden. Professionele Engels-Arabische en Arabisch-Engelse vertaling is beschikbaar.

Heb je interesse voor deze conferentie? Ga voor meer informatie over andere sprekers naar de webpagina van de conferentie en meld je aan! Deelname is gratis.

Het Musawat-project wordt gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over het Musawat-programma.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.