PAX en NASA Lifelines werken samen om observaties te verbeteren rond milieu, vrede en veiligheid 

19 maart 2024

Met de groei van beschikbare satellietbeelden ontstaan nieuwe mogelijkheden om de gevolgen op het milieu door gewapende conflict beter te begrijpen en aan te pakken. NASA Lifelines is erop gericht om kennisdeling te verbeteren tussen humanitaire hulpverleners en aardobservatie-experts.

Het doel van het programma is experts samen te brengen om de humanitaire respons en ondersteuning van getroffen gemeenschappen te verbeteren. In de nieuwe samenwerking met NASA Lifelines zal PAX de rol op zich nemen van Humanitarian Wayfinders om een netwerk op te bouwen van humanitaire hulpverleners, milieudeskundigen, specialisten op het gebied van remote sensing en partners uit door conflicten getroffen landen. Het gaat hierbij ook om het delen van kennis en methoden over hoe de analyse van openbaar beschikbare satellietgegevens kan worden toegepast om te begrijpen hoe oorlog en de klimaatcrisis de leefomgeving.

Nu er een schat aan satellietgegevens beschikbaar is, moet deze samenwerking de weg vrijmaken voor een bredere toegang tot en een breder gebruik van deze gegevens, zodat onderzoekers en mensen uit getroffen gebeden effectief gebruik kunnen maken van deze instrumenten en beelden. PAX gelooft dat het delen van best practices, methodes en bronnen kan leiden tot een democratisering van kennis en dat het kan helpen met een milieublik te kijken naar humanitaire respons in gebieden getroffen door gewapend conflict. NASA’s enorme netwerk van experts, datawetenschappers en ervaring is hiervoor een waardevolle.

PAX heeft baanbrekend werk verricht met het gebruik van satellietbeelden om de gevolgen van oorlog op het milieu aan te tonen, te beginnen in Syrië in 2015 waar eerst de risico’s van stedelijke schade en giftige oorlogsresten werden blootgelegd, gevolgd door een analyse van raffinaderijen in het oosten van het land. De methode wordt momenteel toegepast in een diverse oorlogsgebieden, waaronder Oekraïne, Irak, Zuid-Sudan, Jemen en Libië, vaak in samenwerking met partners ter plaatse. De bevindingen zijn gebruikt door VN-organisaties, journalisten en humanitaire organisaties om milieuschade van conflict te documenteren en aan te pakken. Veel is te danken aan de bredere open-source gemeenschap die het werk van PAX heeft geïnspireerd en ondersteund, met name de eerste publicaties met Bellingcat en later in de samenwerking met het Centre for Information Resilience over Oekraïne. 

Als eerste stap binnen het Humanitarian Wayfinders-programma is PAX begonnen met het versterken van de banden met academische actoren door een Pathways for Sustainability-onderzoeksproject aan te gaan met de Universiteit Utrecht. In dit interdisciplinaire onderzoek worden de politieke, ethische en methodologische kansen en bedreigen onderzocht die gebruik van satellietbeelden met zich meebrengen. Daarbij wordt ook de vraag gesteld hoe deze nieuwe manieren om milieuschade te ontdekken en documenteren bijdragen aan ons begrip van ecologisch geweld in conflictgebieden.

Als onderdeel van dit programma ondersteunt PAX ook de uitbreiding van de opkomende Green Conflict Studies aan de Universiteit Utrecht en hun onderzoek naar het verband tussen verwevenheid van klimaat en. Het Wayfinders Program omvat dit jaar ook organisaties als Save the Children, het World Food Program en het International Centre for Diarrhoeal Disease Research in Bangladesh.

Voor meer informatie: Wim Zwijnenburg zwijnenburg@paxforpeace.nl

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!