PAX Duif voor Typhoon, Daan Roovers, Mpho Tutu en Cobi Noordhoff

11 september 2019

PAX vindt het belangrijk dat positieve verhalen meer aandacht krijgen. Daarom zet PAX mensen die iets gedaan hebben om de vrede te bevorderen in het zonnetje met een PAX Duif.

De afgelopen weken zijn PAX Duiven uitgereikt aan muzikant en rapper Typhoon, filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers, priester en auteur Mpho Tutu en Cobi Noordhoff, trekker van de Ambassade van Vrede Almelo.
Bekijk hieronder de filmpjes die wij maakten bij de uitreiking van de PAX Duiven.

Typhoon

Typhoon nodigt iedereen uit over zijn grenzen te gaan. Hij zegt: “Racisme is vaak ook angst voor elkaar.” Dus wees nieuwsgierig naar elkaar en durf elkaar te leren kennen.

Naast muzikant en rapper is Typhoon spreker, docent, inspirator, filosoof, broer, oom, acteur, Edison Award-winnaar en ondernemer. Negativiteit beantwoordt hij met liefde, hij laat zich niet verleiden tot haat en conflict. Hij maakte in 2018 een serie in de voetsporen van Martin Luther King, over hedendaags racisme in de VS, waarin hij stelling neemt tegen racisme. In 2019 is hij weer terug op het poppodium. “Muziek is energie, God is liefde en liefde is energie. Wat me inspiratie heeft gegeven is dat ik me weer heb laten dopen, ik heb een persoonlijke liefdesband met God.”

Daan Roovers

Daan Roovers, filosoof en sinds april dit jaar Denker des Vaderlands, roept op om ‘het stille midden’ het woord te geven om zo polarisatie tegen te gaan. We leven in een cultuur waarin je continue je mening moet geven. Volgens Daan Roovers is het tijd dat we niet meer vragen ‘Wat vind je?’, maar ‘Wat denk je?’ of ‘Wat zou je willen weten?’ Ze is bezig met een proefschrift over de publieke opinie Public Opinion in the Age of the Digital Public Sphere. Hoe gaan we om met de vrijheid van meningsuiting? Leven we nog wel in het juiste democratische systeem? Haar voorlopige conclusie luidt: “Het publieke debat heeft niet alleen meningsuiting nodig, maar ook ambitie in meningsvorming.” Omdat Daan Roovers krantenredacties, programmamakers en journalisten oproept de gematigde stem meer aandacht te geven, ontvangt ze de PAX Duif. 

Mpho Tutu

Mpho Tutu was blij verrast met de PAX Duif. Ze leerde vicieuze cirkel van wraak te doorbreken door de cirkel van vergeving. Mpho was tot 2016 directeur van de Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation, die zich inzet voor vrede, sociale rechtvaardigheid en verzoening vanuit de filosofie van Ubuntu. Dat is een Afrikaanse Ubuntu-filosofie die ervan uitgaat dat elk mens iemand is via andere mensen, dat we samen een weefsel vormen. Ze schreef met haar vader emeritus aartsbisschop Desmond Tutu het Boek van Vergeving, waarin ze vier stappen beschrijft die leiden tot verzoening. Ze zet zich in voor kansarme vrouwen, maar ook voor academische vrouwen. “Je bent niet waardevol om de dingen die je doet, maar je bent waardevol omdat je er bent.”

Cobi Noordhoff

Laat je ziel spreken en je handen wapperen. Een uitspraak die Cobi Noordhoff typeert. Dit jaar organiseert ze weer een vredeswandeling, een filmavond, een viering en nog veel meer. Cobi Noordhoff, trekker van de Ambassade van Vrede Almelo, heeft binnen het Apostolisch Genootschap de Vredesweek groot gemaakt. Niet alleen in ‘haar’ Almelo, maar ook daarbuiten is ze een ware ambassadeur. In Almelo organiseert ze onder andere ook de Walk of Peace samen met een hele keur aan andere organisaties en de burgemeester. Cobi verbindt religieuze mensen met humanisten, moslims met christenen. 
“Vrede is dat je elkaars achtergrond respecteert en waardeert.”

Wat kun jij doen?

Bekijk de video Achter ieder gezicht zit een verhaal

Wie ontmoet jij in de Vredesweek?

Schrijf je in voor onze Action Alert

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!