PAX Duif 2018 uitgereikt aan tien vredeshelden

21 september 2018

PAX heeft vandaag, op de Internationale Dag van de Vrede, de PAX Duiven uitgereikt. Daarmee zet de vredesorganisatie bijzondere vredesinitiatieven in de spotlights. Onder de ontvangers dit jaar zijn Claudia de Breij, Mo & Moos en Sinan Can.

Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over oorlog en geweld. PAX wil daar iets tegenover stellen en juist positieve verhalen laten zien. Verhalen van mensen die een verandering teweeg brengen, op grote of juist kleine schaal. Zij steken hun nek uit om geweld te voorkomen. Daarom waarderen wij hen met de PAX Duif.

Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo zocht mee naar mooie initiatieven die positieve aandacht verdienen: “Alle mensen die een PAX Duif krijgen schudden ons wakker uit ons vanzelfsprekende, vredige bestaan. Ze laten ons zien dat oorlog en vluchten nooit ver weg is. Ze leren ons dat ook wij iets kunnen doen om bij te dragen aan vrede.”

De Vredeshelden
In het Volkshotel in Amsterdam werden de PAX Duiven uitgereikt aan tien bekende en minder bekende Nederlanders die allemaal een stap extra zetten voor vrede.

Cabaretière Claudia de Breij ontving de PAX Duif vanwege haar engagement voor vrede die ze in haar shows steeds weer laat zien. Door de rol die De Breij aan vrede geeft in haar voorstellingen inspireert ze mensen.

Mo & Moos is een groep Amsterdamse moslims en joden die al een aantal jaar samen optrekt. Mo & Moos verdient een PAX Duif omdat zij de nadruk legt op de overeenkomsten tussen de joodse en islamitische gemeenschap in ‘Mokum’ in plaats van op de verschillen.

Sinan Can is een Nederlandse journalist en programmamaker van Turkse afkomst. Hij maakt belangrijke televisiedocumentaires, zoals ‘In het spoor van IS’. Vertellen over het leven van mensen in conflictgebieden is voor hem het allerbelangrijkste. Voor de durf die hier voor nodig is heeft Can vandaag de PAX Duif gekregen.

Omar Munie is een Haagse designer die steeds meer furore maakt in de modewereld. Met zijn ‘omarmband’ vraagt hij aandacht voor diversiteit en steunt hij projecten in instabiele landen aan de buitengrenzen van Europa. In zijn atelier geeft hij mensen zonder werk kans om een ambacht te leren en begeleidt hij hen naar een baan. Zo bevordert Munie inclusiviteit in de samenleving.

Nora Bosscher i.s.m. 1u=uall, samen zorgden zij voor vredeslessen op twee basisscholen in Gouda. Op school wordt reken-, taal- en biologieles gegeven, maar waarom geen les over vrede? Daar hebben zij verandering in gebracht, en PAX hoopt dat dit landelijk zal worden ingevoerd op alle basisscholen.

Marjolein Visser, jonge schrijfster en onderzoekspsychologe die naar Mali is gereisd om een verhaal over vluchtelingen te schrijven, en schrijflessen voor ouderen in verzorgingstehuizen en jongeren in AZC’s verzorgt.

Bright Richards, acteur, theatermaker en ondernemer, kreeg de PAX Duif voor zijn bijdrage aan vrede en verbinding. Onze ambassadeur Vincent Bijlo: “Wat ik zo goed en verbindend vind is dat Bright in zijn show ‘oude en nieuwe Nederlanders’ aan elkaar koppelt. Je koopt niet alleen een kaartje voor de voorstelling voor jezelf maar ook een kaartje voor een vluchteling. Tijdens de show wordt je aan diegene gekoppeld.”

Cynthia Martens, studente ‘Docent Muziek’, die haar hele zomervakantie besteed heeft aan vrijwilligerswerk, o.a. op Lesbos, waar zij muziekles aan vluchtelingen heeft gegeven.

De organisatoren van de Walk of Peace Leeuwarden: Solidair Friesland en de Friese Raad van Kerken, samen met de organisaties in de wijk. Zij leggen tijdens deze wandeling de verbinding tussen vrede en (het oplossen van) concrete armoede in de wijk. Daarmee maken zij vrede heel concreet. 

En tot slot Enschede voor Vrede, die al 22 jaar elk jaar de Vredesweek organiseren. Dit jaar hebben zij zoveel activiteiten dat zij er zelfs een Vredesmaand van gemaakt hebben!

Lees meer over de ontvangers van de PAX Duif.

Vredesweek
Van 15 t/m 23 september is het Vredesweek. Kijk op vredesweek.nl voor alle activiteiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief