Paper en webinar over de negatieve invloed van Covid-19 op Colombia

25 januari 2021

Colombia wordt hard getroffen door de coronacrisis. En dat gaat verder dan medisch en economisch. De uitvoering van het vredesakkoord stond al onder druk, en die wordt alleen maar groter.

Daarnaast kunnen slachtoffers van het conflict nu minder goed deelnemen aan de Speciale Vredesjurisdictie en Waarheidscommissie. Dat vindt momenteel noodgedwongen virtueel plaats. De ‘digitale kloof’ benadeelt vooral armere slachtoffers in afgelegen gebieden met beperkte toegang tot internet en hardware.
 

Dit zijn slechts enkele van de vele grote problemen die snel aandacht verdienen. Ook van het Nederlandse parlement. Daarom schreef PAX, samen met CNV Internationaal en NIMD een paper over de situatie. Ook gaan we in gesprek met Kamerleden via een webinar, dit is aanstaande maandag.

Webinar

Verschillende Kamerleden, o.a. Achraf Bouali (D66) en Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks), gaan in gesprek over de Nederlandse inzet in dit buurland van ons koninkrijk. Geïnteresseerden kunnen meekijken via livestream en vragen stellen.

Colombia is buurland van het Koninkrijk der Nederlanden en een belangrijke handelspartner voor ons. Onder andere kolen en palmolie zijn belangrijke Colombiaanse grondstoffen die de Rotterdamse haven in komen. Maar Colombia is ook een land in conflict waar recentelijk een vredesakkoord is gesloten tussen de FARC en de overheid. Niet voor niets bezocht een delegatie van de algemene commissie voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking in mei 2019 het land. Ook de coronacrisis komt hard aan in Colombia; de vrede staat onder druk, arbeidsrechten worden vaker geschonden en de algehele veiligheid is verder afgenomen. Wat kan Nederland doen?

Programma

Welkom door Anneke Westerlaken (voorzitter CNV Internationaal)
Introductie algemene situatie (Engelstalig) door Ivan Briscoe (directeur Latin America and Caribbean International Crisis Group)

Korte gespreksrondes over de volgende onderwerpen:

  • Vredesakkoord en mensenrechten, gepresenteerd door Miriam Struyk (directeur programma’s PAX)
  • Democratie & veiligheid, gepresenteerd door Thijs Berman (directeur NIMD)
  • Internationaal verantwoord ondernemen, gepresenteerd door Maurice van Beers (coördinator Latijns Amerika CNV Internationaal

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!