Nobelprijs voor de Vrede: ook beetje aan PAX

6 oktober 2017

PAX is heel erg blij dat de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. PAX heeft een leidende rol in het internationale bestuur van ICAN en is instrumenteel voor het succes voor ICAN. PAX zet zich al 10 jaar in voor een internationaal verbod op kernwapens. In Nederland zette PAX via een burgerinitiatief de campagne Teken tegen kernwapens op de agenda van de Tweede Kamer. Op 20 september werd het verbod op kernwapens ondertekend in de VN.

Jan Gruiters, directeur van PAX: “Met deze prijs erkent het Nobelcomité dat het internationale kernwapenverbod de juiste stap is richting het uitbannen van alle kernwapens. Niet dreiging en afschrikking, maar internationale samenwerking is cruciaal voor het voorkomen van de verspreiding van massavernietigingswapens. Landen die hun verantwoordelijkheid nemen, kiezen voor de weg van onderhandelingen, in dit geval het internationale verbod op kernwapens. PAX roept de Nederlandse regering dan ook op het verdrag zo snel mogelijk te ondertekenen.”

Diplomatieke oplossingen
PAX steunt de keuze voor diplomatieke oplossingen, zoals ook voor de situatie met Noord-Korea, die uit de hand loopt vanwege twee roekeloze leiders die de levens van miljarden mensen op het spel zetten.
PAX wordt soms ook de Nederlandse tak van ICAN genoemd.

Gruiters tenslotte: “Ik zie het ook als eerbetoon aan de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki die onvermoeibaar hebben gepleit voor een kernwapenvrije wereld.”

Zie ook nonukes.nl

Lees meer over het werk van PAX voor een kernwapenvrije wereld.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.