Nederland nieuwe voorzitter Clustermunitieverdrag

Beeld: Een Rockeye clusterbom onmiddellijk na opening, 247 stuks submunitie verspreidt zich alle kanten op. Foto U.S. Navy Naval Museum of Armament and Technology / commons.wikimedia.org

11 september 2015

Nederland is vanaf 1 januari 2016 voorzitter van het internationale Clustermunitieverdrag. Dat is donderdag bekend geworden tijdens de Eerste Toetsingconferentie van het Clustermunitieverdrag in Dubrovnik. Dit is een bijzondere stap, aangezien Nederland niet van het begin af aan overtuigd was van de noodzaak voor een totaal verbod op clustermunitie.

Deze voortrekkersrol is een positieve ontwikkeling. Nederland wil, in tegenstelling tot een aantal andere leden van het verdrag, vasthouden aan het veroordelen van alle gebruik van clustermunitie door wie dan ook. Samen met PAX drong Nederland deze week in Dubrovnik aan op een sterke slotverklaring van de toetsingsconferentie.
 
PAX verwelkomt het voorzitterschap van Nederland. In nauwe samenwerking met de internationale Cluster Munitie Coalitie hoopt de vredesorganisatie op een goede voortgang van de strijd tegen clusterbommen.

Lees ook: Meer landen sluiten zich aan bij Clustermunitieverdrag

Meer informatie over het werk van PAX op het gebied van Clustermunitie en de campagne Stop Explosieve Investeringen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief