Minder vooroordelen en discriminatie bij scholieren dankzij PAX-project

Beeld: Spreker Ismail bij het Roland A. Holst college in Hilversum. Lize Kraan

10 januari 2020

Het project Verhaal van een vluchteling helpt het verminderen van vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS).

Het is een bevestiging van wat we bij PAX al wisten: elke keer dat een voormalig vluchteling zijn of haar verhaal vertelt voor een schoolklas opent dat ogen en harten. Of zoals een van de 10.000 leerlingen die een vluchtverhaal aanhoorde zegt: “Het is verfrissend om zo’n verhaal te horen vanuit het perspectief van een vluchteling en niet vanuit het nieuws. Ik heb er veel van geleerd.”

Ervaringsverhaal

Het project Verhaal van een vluchteling bestaat uit een gastles van een Syrische spreker, een serious game over de moeilijke keuzes die mensen tijdens een oorlog moeten maken én een nagesprek met de klas. In de publicatie 7 gouden tips voor antidiscriminatiemethodes in het onderwijs geeft het KIS tips over hoe vooroordelen, stereotypen en discriminatie te bestrijden. Daarvoor is onder andere onderzoek gedaan naar Verhaal van een vluchteling. “Door een ervaringsverhaal te vertellen waarin de emoties en gevoelens van de verteller aan bod komen, leven ook leerlingen die zelf minder te maken hebben (gehad) met discriminatie zich makkelijker in in iemand die hiervan wel slachtoffer is (geweest)”, aldus het onderzoek. “Docenten hebben de indruk dat leerlingen hierdoor vaak een heel ander, positiever en gevarieerder beeld krijgen van vluchtelingen: ze gaan vaak meeleven met de verhalen van vluchtelingen en ervaren dat vluchtelingen zeker niet voor niets hun land ontvluchten.”

‘Mijn hart geraakt’

Daardoor stelt het KIS dat interventies zoals Verhaal van een vluchteling essentieel zijn om ‘aan te sluiten op de ervaringen en belevingswereld van jongeren’. Of zoals een leerling na afloop van de les zei: “Je verhaal heeft mijn hart geraakt, ik wens je veel succes in de toekomst.”

Verhaal van een vluchteling is een project van PAX en Critical Mass en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Kijk op www.verhaalvaneenvluchteling.nl voor meer informatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief