Internationale Vrouwendag – Documentaire ‘tussen vier muren’

7 maart 2021

Op Internationale Vrouwendag vraagt PAX aandacht voor het moedige werk van onze partners in Irak, door de documentaire ‘Between Four Walls’ te laten zien. De documentaire is gemaakt om bij te dragen aan een nationale campagne tegen seksueel en gender gerelateerd geweld in Irak.

In de film staan de verhalen van drie vrouwen die huiselijk geweld hebben overleefd centraal. Daarnaast gaat de film dieper in op de sociale, juridische en religieuze opvattingen over de wet tegen huiselijk geweld. Een wet waar het Iraakse maatschappelijk middenveld sinds 2014 voor pleit, zonder succes tot nu toe.

Huiselijk geweld is toegenomen

Huishoudelijk geweld blijft een enorm probleem in Irak, dat sinds de Covid-19-pandemie alleen maar is toegenomen. Slachtoffers zitten vaak compleet gevangen in gewelddadige huwelijken zonder enig uitzicht op juridische en financiële steun. Daarnaast hebben ze te lijden onder de strenge conservatieve sociale norm waarin het niet geaccepteerd wordt dat vrouwen weggaan en waarin geweld tegen vrouwen is genormaliseerd in de Iraakse samenleving en wetten. Statistieken van de Verenigde Naties laten zien dat 46 procent van de gehuwde vrouwen in Irak te maken heeft met ten minste één vorm van emotioneel, fysiek of seksueel geweld door hun echtgenoot.

Huiselijk geweld is geen privékwestie

Rajin Alqallih-van der Zijde, projectleider Irak: “Het is belangrijk om te laten zien dat seksueel en gender gerelateerd geweld (SGBV) GEEN privékwestie is. Geweld tegen vrouwen is duidelijk verweven met sociale en politieke patronen. En er valt weinig tegen te doen omdat Irak momenteel geen wet tegen huiselijk geweld heeft. Er is een verandering nodig in de culturele gendernormen, wetten en instellingen in Irak, door het bevorderen van gelijke rechten, capaciteiten en kansen voor mannen en vrouwen. Zodat ze volledig kunnen deelnemen aan vredesopbouw en sociale wederopbouw.”

Bekijk hier de volledige documentaire

Schrijf je in voor de nieuwsbrief