Inreisverbod van Trump: discriminerend en gevaarlijk

Beeld: Protest op Dulles International Airport tegen het inreisverbod van Donald Trump. Foto Geoff Livingston / cc www.flickr.com/photos/geoliv/31769361243/in/album-72157677626760132/

30 januari 2017

Het inreisverbod, dat de Amerikaanse president uitgerekend op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust afkondigde, is discriminerend en gevaarlijk.

Het inreisverbod discrimineert omdat het geldt voor vluchtelingen en alle mensen uit landen waar vooral moslims wonen. Voor religieuze minderheden kunnen uitzonderingen worden gemaakt.

Algemeen directeur Jan Gruiters: “Deze discriminatie op basis van geloof en geboorteland is onacceptabel en vergt een onmiddellijke en ondubbelzinnige afwijzing. Goed dat de Nederlandse regering het decreet van Trump resoluut afwijst. ” Verzet tegen discriminatie is van belang omdat ook in Nederland politici pleiten voor een inreisverbod voor moslims. Discriminatie mag nooit normaal worden.

Het inreisverbod is ook gevaarlijk. Het stigmatiseert en verdeelt mensen. Het versterkt de propaganda van ISIS die steevast verwijst naar een vermeende strijd tussen de westerse en Islamitische cultuur. Het belast verder de samenwerking tussen Amerikaanse militairen en veiligheidstroepen in Irak en andere landen bij het terugdringen van gewelddadig extremisme.

Er is nu vooral behoefte aan politieke leiders zoals de Canadese premier Justin Trudeau. Hij herhaalde in reactie op het decreet van Trump dat mensen op de vlucht voor terreur en oorlog welkom zijn. Ongeacht hun geloof. Diversiteit, zo stelde Trudeau, is onze kracht.

Kritiek op het Amerikaanse besluit om de deur voor vluchtelingen te sluiten is nodig maar veronderstelt ook zelfkritisch vermogen. Ook in veel Europese landen blijft de deur voor vluchtelingen (te veel) gesloten.

Zie ook de blog van Jan Gruiters: De mysterieuze drijfveer en Trump
Lees ook: De troepen van Trump

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!