In de spotlight: vrouwelijke activisten wereldwijd

5 maart 2024

We merken overal waar we actief zijn, dat juist activisme van vrouwen en aandacht voor gendergelijkheid en inclusie onder druk staan. Of het nu gaat om extreemrechtse geluiden in ons eigen land, het terugdraaien van vrouwenrechten in Syrië of sociale media campagnes tegen vrouwen vredesactivisten in Irak. Daarom zetten we de verhalen van vrouwelijke leiders over heel de wereld in het spotlicht. Want zij maken het verschil.

Bilasan A
Image is not available

Bilasan uit Palestina

‘Vrouwen zijn capabel. Vrouwen zijn effectief. Vrouwen zijn moeders. Echtgenotes en dochters. Vrouwen zijn degenen die opstaan tegen problemen. Daarom.’
Bilasan 2
Image is not available

Bilasan uit Palestina

Bilasan werkt op dit moment aan haar masterscriptie over migratie en asiel aan de universiteit van Birzeit. Ze neemt deel aan het project Youth Bridges for Democracy and Participation in de West Bank. Na haar studie wil ze werken in het lokaal bestuur, omdat ze gelooft dat lokaal bestuur de steunpilaar van de samenleving is. Maar dan moet wel iedereen vertegenwoordigd zijn in dat lokale bestuur.
Yasmin A
Image is not available

Yasmine uit Irak

‘We zullen het niet systeem doorgeven, maar de cyclus doorbreken, zodat er een rechtvaardige, inclusieve wereld ontstaat’
Yasmin 2
Image is not available

Yasmine uit Irak

Yasmine is een jonge activiste die streeft naar verandering met het platform She is the Revolution. Ze stelt taboes rond vrouwenrechten en -vrijheden ter discussie op haar Instagram-platform, host de podcast The Revolution is Female en publiceert artikelen die vrouwen helpen voor zichzelf op te komen. Yasmine wordt vanwege haar werk bedreigd en tegengewerkt, maar volhardt. Omdat ze gelooft dat de stem van vrouwen een plek verdient in de samenleving.
Inaya A
Image is not available

Inaya uit Syrië

‘Geweldloosheid is de oplossing voor verandering in Syrië, het is de weg naar vreedzame toekomst voor jongere generaties.’
Inaya 2
Image is not available

Inaya uit Syrië

Inaya organiseert trainingen over geweldloze actie voor jongeren in Hassake. Door het jarenlange conflict in Syrië ziet ze dat geweld deel is geworden van het dagelijks leven. Inaya probeert met haar trainingen geweldloosheid en wederzijds begrip te stimuleren. Onder de jongeren met wie ze werkt, bevinden zich veel jonge vrouwen die leren leiding te nemen om een geweldloze en vreedzame gemeenschap op te bouwen.
Natalie A
Image is not available

Natalia uit Oekraïne


‘Wat één vrouw niet kan bereiken, bereiken we samen’
Natalia 2
Image is not available

Natalia uit Oekraïne

Natalia is gemeenteraadslid in Chernihiv en hoofd van de Chernihiv Women’s Unity. Deze NGO organiseert evenementen en trainingen om de positie van vrouwen te versterken. Sinds de Russische invasie richt de organisatie zich ook op steun aan vrouwen die lijden onder de oorlog, de betrokkenheid van vrouwen bij de wederopbouwprocessen en het stimuleren van vrouwelijk leiderschap.
Hyama A
Image is not available

Hayam uit Yemen

‘Shabwa zal geen vrede bereiken tenzij vrouwen betrokken zijn bij vredesopbouw’
Hayam 2
Image is not available

Hayam uit Yemen

Hayam is tribale en sociale activist uit de provincie Shabwa. Door bemiddeling helpt ze bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van vrede in haar gemeenschap. Ook ondersteunt ze jongeren bij gemeenschapsinitiatieven en trainingen voor lokale besturen die zijn opgericht om het vreedzaam samenleven te bevorderen.

Steun ons werk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief