Hulp en wederopbouw in Turkije en Syrië

Beeld: Kesh Malek

11 mei 2023

De aardbevingen die Turkije en Syrië drie maanden geleden trof, legde met zijn allesverwoestende kracht grote gebieden in puin. Vele duizenden kwamen om het leven, nog meer raakten gewond of raakten hun huis kwijt. Dankzij bijdragen van onze donateurs hebben we al veel kunnen betekenen voor getroffenen.  

Hulp in de eerste dagen en weken 

Dankzij hartverwarmende donaties van betrokken donateurs van PAX konden onze vier partnerorganisaties in Turkije en Syrië rekenen op hulp voor hen en hun naasten. In de eerste dagen en weken hebben onze partnerorganisaties hard gewerkt om zichzelf en naasten in veiligheid te brengen. Zo kunnen zij hun belangrijke vredeswerk hervatten, want juist na een ramp zoals deze, wanneer mensen het meest kwetsbaar zijn, is vrede en veiligheid ontzettend belangrijk. Een greep uit de activiteiten:  

  • Het laten repareren van schade aan huizen, zodat deze weer bewoonbaar en veilig zijn.
  • Het opzetten van tijdelijke tenten, voorzien van toiletten en verlichting.
  • Het aanschaffen van watertanks, warme kleding, ondergoed en schoenen.
  • Het laten repareren van community centers in onder ander Azas en Qabbassin in Noord-Syrië zodat onze partnerorganisaties hun werk weer kunnen oppakken en mensen op een veilige plek kunnen ontvangen.

 

“Jullie steun heeft enorm geholpen bij het veilig onderbrengen van onze medewerkers en hun naasten. Jullie zijn echte partners van Kesh Malek en haar medewerkers.”  

 

Schade nog altijd niet te bevatten 

Nog altijd is de ontreddering bij getroffenen groot en we merken dat ook de medewerkers van onze partnerorganisaties worstelen met pijn, verdriet en angst. Overweldigd door de enorme schade, is het soms moeilijk te bepalen waar ze moeten beginnen met wederopbouw en hoe ze hun belangrijke werk voor vrede en veiligheid kunnen hervatten. We proberen hen hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen en hen het gevoel te geven naast hen te staan. Onze steun en solidariteit helpt enorm.  

Wie zijn onze partnerorganisaties?   

PAX werkt met vier partnerorganisaties in Noord-Syrië, die noodgedwongen vanuit Zuid-Turkije en Europa opereren. Kesh Malek en PEL-Civil Waves werken met community centers, waar vrouwen en jongeren leren over hun rechten, democratie en waar ze streven naar inclusiviteit en vrede in hun eigen gemeenschappen. Women Now zet zich in voor vrouwenrechten en gelijkheid en heeft op verschillende plekken in Noord-Syrië women safe spaces opgezet. De vrouwen worden daar getraind in actieve participatie binnen hun gemeenschap. Ta’afi ondersteunt en beschermt voormalige gevangen die vastzaten in gevangenissen onder het regime van Assad, zodat zij zich kunnen blijven inzetten voor een vredig Syrië.   

 Namens iedereen bij PAX en onze partnerorganisaties: bedankt voor uw donatie en uw vertrouwen in PAX.  

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.