Groot Amerikaans bedrijf stopt productie clustermunitie

Beeld: Bron: OHCHR

1 september 2016

Het Amerikaanse bedrijf Textron stopt met het produceren van clustermunitie. Dit goede nieuws komt enkele dagen voorafgaand aan de jaarlijkse bijeenkomst van staten die bij het Clustermunitieverdrag zijn aangesloten.

PAX, medeoprichter van de Cluster Munition Coalition en betrokken bij de totstandkoming van het internationale verbod op clustermunitie, is bijzonder verheugd. De afgelopen jaren spoorden we vanuit de internationale campagne Stop Explosive Investments beleggers, banken en andere financiële instellingen aan om hun financiële steun aan Textron staken. Deze actie lijkt nu succesvol te zijn.

Het PAX rapport Worldwide Investments in Cluster Munitions; a shared responsibility identificeert Textron al jaren als clustermunitie producent. PAX projectleider Clustermunitie Suzanne Oosterwijk: “Textron maakte de zogenaamde Sensor Fuzed Weapon (SFW), een type clustermunitie dat is verboden onder het Verdrag inzake Clustermunitie (CCM). Onderzoek van Human Rights Watch en Amnesty International toonde aan dat Textron’s Sensor Fuzed Weapon in Jemen werd gebruikt door de Saudische-geleide coalitie. Dat dit bedrijf nu afziet van het produceren van wapens die vooral burgerslachtoffers maken, is geweldig nieuws.”

Stigma
Op 27 mei 2016, blokkeerde de Amerikaanse overheid de overdracht van deze Sensor Fuzed wapens naar Saoedi-Arabië. Dit kwam voort uit bezorgdheid over het gebruik van clustermunitie in of nabij bevolkte gebieden. Nu heeft Textron besloten een einde te maken aan de productie van deze wapens. Het bedrijf geeft als reden een verminderd aantal orders en het huidige politieke klimaat. Het toont hoe sterk de norm van het Clustermunitieverdrag en het stigma op clusterbommen is – de VS zijn namelijk niet bij het internationale verbod aangesloten.  

Druk vanuit de financiële sector is waarschijnlijk ook van invloed geweest op deze beslissing. Zoals onder meer de Amerikaanse financieel analist Carter Copeland concludeert, hebben veel (Europese) investeerders het bedrijf van hun beleggingsuniversum uitgesloten vanwege zijn betrokkenheid bij clustermunitie. “Een dergelijke uitsluiting stuurt een duidelijk signaal aan bedrijven dat ze geen acceptabele zakenpartners zijn zolang ze betrokken zijn bij de productie van clustermunitie”, aldus Suzanne Oosterwijk.

Beleid
Sinds de lancering van de Stop Explosive Investments campagne in 2009 hebben tientallen financiële instellingen beleid ingevoerd tegen investeringen in producenten van clustermunitie. Tien staten hebben wetgeving die investeringen in clustermunitie verbiedt. PAX zal er volgende week in Genève tijdens de jaarlijkse bijeenkomst over het Clustermunitieverdrag bij meer landen op aandringen om investeringen in clustermunitieproducenten te verbieden en het gebruik van clustermunitie door wie en waar dan ook scherp te veroordelen. De meeting vindt van 5-7 september plaats in Genève onder het presidentschap van Nederland.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!