Frans van der Lugt: een ontwapenende man in oorlogstijd is vermoord

Beeld: Beeld uit het YouTube-filmpje waarin Frans van der Lugt een noodkreet doet richting internationale gemeenschap.

7 april 2014

Enkele minuten geleden kwam het bericht binnen dat een gemaskerde man het klooster van Frans van der Lugt in Homs binnendrong en hem doodschoot. Marjolein Wijninckx van vredesorganisatie PAX zegt: “Frans heeft een hele generatie van Syriërs gevormd.” PAX kenmerkt de inzet van Frans van der Lugt als indrukwekkend en in zijn nagedachtenis blijft PAX verbonden aan die Syriërs die strijdvaardig en ongewapend naar een nieuw Syrië blijven verlangen.

“Is het mogelijk dat de wereld toekijkt en wij hier doodgaan? Dat is onmogelijk. Het is onmogelijk dat de wereld toekijkt en niets doet. Niet alleen de wereld moet in actie komen maar wij zelf ook. Anders gaan we dood.  We willen niet sterven door pijn en honger. We houden van het leven. We willen leven. We willen niet van pijn en honger sterven.” Deze woorden sprak de jezuïet Frans van der Lugt in een kort YouTube filmpje opgenomen begin dit jaar in de belegerde stad Homs in Syrië.

Bruggenbouwer
Frans van der Lugt kwam als jonge Jezuïet in 1966 in Syrië aan. Hij hield van het land en de mensen en is er nooit meer weg gegaan. Jan Peters, ook Jezuïet en voorzitter van Pax Christi, omschrijft hem nu als een ontwapenende man, een bruggenbouwer – iemand die mensen uit verschillende geloofsgroepen bij elkaar wist te brengen.

Wandeltocht met Syrische jongeren
Marjolein Wijninckx, programmaleider Syrië bij PAX, heeft met Pater Frans samengewerkt toen Pax Christi in de jaren 2003-2005 zijn project al-Ard nabij Homs steunde. “Frans heeft een hele generatie van Syriërs gevormd.” Jongeren uit het hele land deden in de zomer mee aan zijn ‘Masir’, een wandel- en kampeertocht. Frans motiveerde deze jongeren en gaf hen toegang tot andere manieren van denken dan die onder de dictatuur gebruikelijk waren. Hij gaf bijvoorbeeld colleges over Kant en andere filosofen. Wijninckx: “Ik denk dat veel van de jongeren uit Frans’ netwerk een belangrijke rol spelen en zullen spelen in het opbouwen van een nieuw Syrië.”

Waarom bleef hij?
Waarom bleef hij, hoe hield hij het vol? Die vragen blijven door je hoofd spoken. “Trouw aan mensen is hij. Daarom blijft hij in Homs”, zegt Jan Peters die hem goed kent vanuit zijn tijd in Libanon. Van der Lugt zegt veel van de hartelijkheid van de Syriërs te hebben geleerd. Nu zij lijden wil hij solidair met hen zijn. Zijn optimisme ten aanzien van de internationale gemeenschap was er de laatste tijd eigenlijk niet meer. Dat bleek uit de woorden in het YouTube filmpje: “Als de grootmachten spreken van mensenrechten dan geldt het toch ook voor ons? Het is ons recht om net zo mens te zijn als zij.”

PAX veroordeelt de moordaanslag op Frans van der Lugt en wil zich inzetten om te verzekeren dat de daders geïdentificeerd en vervolgd zullen worden. Het is onaanvaardbaar en onverdraaglijk dat mensen met een religieuze autoriteit of zij die zich inzetten voor humanitaire zaken tot doelwit worden gemaakt.

Lees ook de blog Abouna Frans is dood

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!