Europa onveiliger nu INF-kernwapenverdrag op 2 augustus afloopt

1 augustus 2019

PAX wil dat de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zich duidelijk uitspreken tegen plaatsing van modernere Amerikaanse raketten op ons grondgebied. Hoe gaan de ministers de veiligheid van de Nederlandse bevolking garanderen?

Na het bekend maken van de NAVOstukken waarin alle vijf bases, waaronder het Brabantse Volkel, met naam genoemd werden, is duidelijk dat er kernwapens in Nederland liggen. Diverse parlementariërs hebben al vele malen om transparantie over de kernwapentaak gevraagd. Zij krijgen steeds nul op het rekest. En dat terwijl Nederlandse piloten – als het ooit zo ver komt – met hun straaljagers die kernwapens af moeten gooien. De ministers Blok en Bijleveld blokkeren een open parlementair debat over het gebruik van kernwapens en vergroten hiermee de kans dat Nederland toch betrokken raakt bij een kernoorlog.

JSF zou geen kernwapentaak moeten hebben

De regering heeft zelf aangekondigd dat het ooit af wil van een kernwapentaak voor de krijgsmacht, maar dat het moeilijk zou zijn, omdat Nederland de verdediging tegen de Russen niet afhankelijk wil laten zijn van de Amerikanen. Met de vervanging van de F-16 door de JSF is het een uitgelezen kans dat te doen door de JSF geen kernwapentaak te geven. Toch willen de ministers nu nog steeds middelen hebben om de Russen af te schrikken. En omdat ze geen inzicht willen geven in het wel of niet meegaan met het Amerikaanse verzoek om kernwapens te moderniseren, vergroten ze ook hiermee de kans dat we een kernoorlog ‘ingerommeld’ worden. 

Opiniepeiling wijst uit: geen kernwapens in Nederland

Een debat over kernwapens en geen plaatsing in Nederland, dat is wat wij of onze ouders in de jaren 80 van de vorige eeuw massaal de straat op bracht. En ook nu laten opiniepeilingen zien dat mensen geen kernwapens willen in Nederland. We moeten ons opnieuw zorgen maken over kernwapens, want nieuwe wapenwedlopen zijn al aan de gang. Hypersone raketten die wel 28.000 km per uur kunnen vliegen en zo wendbaar zijn dat raketdefensiesystemen niet werken. Zij maken de kans dat kernwapens gebruikt gaan worden groter: een first strike met een kernwapen kan het land dan verslaan dat hypersone wapens wil inzetten. Of denk aan cyberwapens waarmee je via een computerinbraak de ene vijand kan laten denken dat een land kernwapens afvuurt.  

Europa als battleground

Kernwapens zijn massavernietigingswapens die doden zonder onderscheid te maken tussen militairen en burgers. Het gebruik van kernwapens betekent bereid te zijn om de beginselen van het internationale recht af te wijzen. President Trump en Poetin lijken meer dan ooit in staat om zogenaamde precisiekernwapens te gebruiken. Het INF-verdrag, dat plaatsing van middellange afstands kernwapens verbiedt, zorgt ervoor dat Rusland zich minder bedreigd voelt. Rusland kan volgens dat verdrag immers niet vanaf Europees grondgebied worden aangevallen. En andersom dat Rusland niet die plekken aanvalt in Europa waar Amerikaanse kernwapens opgesteld zijn. 
Belangrijk is dat onze volksvertegenwoordigers en onze ministers verantwoording afleggen. In een democratie als Nederland zou dat normaal moeten zijn.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief