EU verdeeld? Niet als het op landmijnen aankomt

10 januari 2013

Als je de krantenkoppen er op naslaat lijkt de Europese Unie op dit moment onlosmakelijk verbonden met termen als ‘crisis’, ‘wantrouwen’ en ‘verdeeldheid’. Over in ieder geval één onderwerp is de Europese Unie echter eensgezind. Alle 27 EU-landen zijn sinds kort lid van het Landmijnenverdrag.

[Door Suzanne Oosterwijk]

 Laatste EU-land dat landmijnen verbiedt: Polen
Het is een krachtig gegeven dat alle lidstaten van de Europese Unie landmijnen nu eindelijk hebben verboden. Polen ratificeerde net na de kerst als laatste EU-land dat het internationale verdrag dat het gebruik, de productie, de opslag en het vervoer van antipersoneelmijnen verbiedt. Polen had het verdrag weliswaar in 1997 al ondertekend maar deed er erg lang over om het te ratificeren.

Wel vernietigde het al de bijna 1 miljoen landmijnen die het op voorraad had en ruimde het  alle landmijnen op die als een onwelkome nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog over het land verspreid lagen. Polen was ooit één van de meest zwaar getroffen landen door onontplofte landmijnenresten ter wereld maar is vandaag de dag helemaal vrij van deze verwoestende wapens.

Ban landmines USANu de gehele EU, binnenkort de gehele NAVO?
De unanieme verwerping van landmijnen door de EU laat zien dat ieder land in staat is om landmijnen te verbieden. Maar liefst 161 landen wereldwijd hebben dit dan ook al gedaan. Alle NAVO lidstaten doen mee aan het anti-landmijnenverdrag, op één land na: de Verenigde Staten. De VS horen trouwens ook niet bij de inmiddels 111 landen die zijn aangesloten bij het internationale verdrag tegen clusterbommen.

Amerika is al lange tijd bezig om diens anti-landmijnen beleid te herzien en de definitieve beslissing hierover wordt “soon” verwacht. Er is geen enkele reden voor Amerika om niet vandaag nog een handtekening te zetten onder het Landmijnenverdrag en officieel te maken wat het in de praktijk al doet en wat belangrijke bondgenoten al hebben gedaan: landmijnen voor eens en altijd verbannen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief