In conflictgebieden lopen bedrijven een hoog risico betrokken te raken bij ernstige mensenrechtenschendingen en schendingen van het humanitair oorlogsrecht. Om dit te voorkomen, verplichten de internationale standaarden voor bedrijfsleven en de mensenrechten, de UN Guiding Principles, staten en bedrijven om verhoogde, conflictsensitieve due diligence uit te voeren wanneer zij in deze gebieden actief zijn.
Veel in de EU gevestigde bedrijven zijn, zelf of via bijvoorbeeld hun leveranciers, actief in conflictgebieden. Ze importeren grondstoffen of producten uit bijvoorbeeld Oekraïne en Myanmar, opereren in bezette gebieden zoals de bezette Palestijnse gebieden, of leveren wapens aan regimes die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden.
Oproep aan beleidsmakers
De EU moet haar beleid beter afstemmen op wat Guiding Principles van de Verenigde Naties voorschrijven. In de aankomende Europese Richtlijn op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt nu geen aandacht besteed aan de extra risico’s die spelen rond ondernemen in conflictgebieden. In deze open brief roept PAX, samen met 45 andere ngo’s en academici, beleidsmakers in de EU daarom op om specifieke bepalingen op het gebied van ondernemen in conflictgebieden op te nemen in de aankomende wetgeving.
Cruciale bijdrage aan internationale vrede
Bedrijven die actief zijn in conflictgebieden moeten worden verplicht om verhoogde due diligence uit te voeren. Ook moet de Richtlijn duidelijk maken dat in situaties van gewapend conflict niet alleen mensenrechten moeten worden gerespecteerd, maar ook het humanitair oorlogsrecht. Op deze manier kan de EU een cruciale bijdrage leveren aan de bescherming en bevordering van de internationale vrede, veiligheid en mensenrechten.