Er moet een einde komen aan de ongelijkheid en bezetting van Palestina   

Beeld: De muur tussen Israël en Gaza. Foto © PAX

5 juli 2023

De trieste gebeurtenissen van de afgelopen dagen op de Westelijke Jordaanoever, waar Israël een vluchtelingenkamp in Jenin binnenviel, laten eens te meer zien hoe belangrijk het is dat de grondoorzaken aangepakt worden. Zonder een einde aan de ongelijkheid en bezetting van Palestijns grondgebied door Israël blijft de geweldsspiraal voortduren. Hier ligt ook een belangrijke taak voor Nederland en de Europese Unie. Woorden en veroordelingen snijden geen hout. Maatregelen en concrete actie zijn essentieel om de dynamiek van geweld te stoppen.  

Vluchtelingenkamp Jenin 

Duizend Israëlische militairen vielen op 3 juli het vluchtelingenkamp binnen voor een zelfbenoemde antiterrorisme operatie, ondersteund door luchtaanvallen, tanks en bulldozers. Jenin ligt in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De inval heeft verwoestende gevolgen voor met name burgers. Van de ongeveer veertienduizend vluchtelingen in het kamp zijn er drieduizend opnieuw gevlucht. Nu de operatie ten einde is en de mensen terugkeren, komen ze terecht in een enorme ravage met straten, huizen en auto’s volledig verwoest. Ook bij vergeldingsacties zijn burgers weer het slachtoffer; een aanslag in Tel Aviv, raketten vanuit Gaza en nieuwe bombardementen op Gaza.  

Ondertussen dreigt de Israëlische premier Netanyahu met nieuwe “veiligheidsoperaties”. Ook roept de extreemrechtse en nationalistische minister van Nationale Veiligheid, Ben Gvir, tijdens interviews de Israëlische bevolking op om wapens te dragen en verkondigt hij een vereenvoudiging van regels voor wapenbezit. Dit zal alleen maar verder bijdragen aan meer geweld. Verdere repressie en onderdrukking draagt bovendien niet bij aan de veiligheid van Israël. 

Grondoorzaken aanpakken 

Het Israëlische leger opereert in een context van straffeloosheid. Mensenrechten en internationaal recht worden aan de lopende band geschonden. Uit Jenin kwamen beelden naar buiten waaruit blijkt dat Israëlische militairen op journalisten schieten, wat pijnlijk doet denken aan de moord op Al Jazeera journalist Shireen Abu Akleh inmiddels al meer dan een jaar geleden in datzelfde vluchtelingenkamp. Voor deze moord is ondanks alle internationale aandacht nog steeds niemand veroordeeld.  

Nederland en de Europese Unie moeten ingrijpen. Nederland kan dit bijvoorbeeld doen door de samenwerking met het Israëlische leger te stoppen. Er wordt onder meer samengewerkt aan kennisuitwisseling en gebruik gemaakt van elkaars trainingsfaciliteiten. Momenteel ligt er zelfs een nieuw samenwerkingsverdrag ter goedkeuring in de Eerst Kamer. Vredesorganisatie PAX roept Nederland op de militaire samenwerking met Israël te stoppen. Ook kan Nederland een visumplicht instellen voor kolonisten, die wonen in de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Zij zijn vaak aanstichters van geweld, zoals bleek uit de recente aanval op het Palestijnse dorp Huwara.  

PAX vraagt de Nederlandse regering met klem om in de spiegel te kijken en te reflecteren op de eigen verantwoordelijkheid om de geweldsspiraal te doorbreken.  

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.