Dubbele ramp, watertoegang in Noordoost-Syrië afgesloten

Omgaan met de uitbraak van het coronavirus is al moeilijk genoeg in landen waar vrede heerst. Voor honderdduizenden mensen in het noordoosten van Syrië wordt de bestrijding van de pandemie bemoeilijkt doordat hun toegang tot water is afgesloten.

Beeld: Water Syrië

Omgaan met de uitbraak van het coronavirus is al moeilijk genoeg in landen waar vrede heerst. Voor honderdduizenden mensen in het noordoosten van Syrië wordt de bestrijding van de pandemie bemoeilijkt doordat hun toegang tot water is afgesloten.

Het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger (TSNA) heeft de afgelopen weken de watervoorziening van meer dan 460.000 mensen in Hasakah afgesloten. Volgens UNICEF heeft de TSNA in het grensgebied de Allouk waterpomp gesloten. De sluiting wordt gebruikt als middel in onderhandelingen tussen de TSNA en de door Koerdische geleide autonome regering. Volgens lokale bronnen vraagt de TNSA, in ruil voor het heropenen van de pomp, om elektriciteit voor de gebieden die onder haar controle staan.

Dubbele ramp

Bassam al-Ahmad, directeur van Syrians for Truth and Justice en partner van PAX, zegt: “De mensen in Syrië hebben al jarenlang te lijden gehad onder conflicten, wat resulteert in een afgebrokkelde infrastructuur. Er zijn veel ontheemden in kampen. Burgers hebben geen alternatieve waterbronnen. Dit is een ongebruikelijke tijd, waarin veel NGO’s die hulp verleenden vertrokken na de terugtrekking van de VS, en daar komt de verspreiding van het COVID-19 virus bovenop. Het afsluiten van water zorgt voor een dubbele humanitaire ramp. Iedereen moet gelijke toegang tot water hebben.”

Beroep op EU en VN

PAX is bezorgd dat de toegang tot essentiële infrastructuur zoals water wordt gebruikt tegen de burgerbevolking en roept Turkije op deze praktijk te stoppen. Daarom steunen wij de gezamenlijke verklaring van tientallen maatschappelijke organisaties die de VN, de VS en de EU oproept om Turkije onder druk te zetten om voor water te zorgen, het waterstation Allouk onder neutrale controle te plaatsen en te garanderen dat alle burgers in het noordoosten van Syrië gelijke toegang krijgen tot water.

Toegang tot water is een mensenrecht

Volgens het internationale recht is toegang tot water een mensenrecht en mag het niet worden gebruikt als middel om de burgerbevolking of andere actoren onder druk te zetten. Er was in Syrië en Irak eerder al een verontrustende trend om water als ‘wapen’ te gebruiken. Dit heeft geleid tot ernstige veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor de lokale bevolking. In dit geval in Syrië zijn de bezettende autoriteiten, volgens de Verdragen van Genève, ook verplicht om de volksgezondheid en hygiëne te waarborgen en in stand te houden. Gebrek aan toegang tot water ontzegt de burgerbevolking deze rechten.

Bekijk ook