Democratie onder druk

4 november 2022

Maatschappelijke organisaties komen met actieplan tegen democratische achteruitgang

Donderdag 10 november organiseren maatschappelijke organisaties de conferentie Democratie onder druk met meer dan honderd activisten, ambtenaren, politici en internationale gasten uit Oekrai╠łne, Belarus, Hongarije en de Westelijke Balkan. Centraal staat de uitholling van de democratie, een wereldwijde trend die ook in Nederland zichtbaar is. Op de conferentie worden de bedreigingen besproken en de manieren waarop wij samen de democratie moeten versterken en verdedigen.

Democratie onder druk

Wereldwijd wordt de democratie ernstig bedreigd. Volgens onafhankelijke organisatie Freedom House is er al vijftien jaar sprake van een democratische neergang. Autoritaire regimes verzetten zich actief tegen democratische normen en instellingen, zowel binnen hun grenzen als daarbuiten.

De urgentie is groot

“Er wordt aan onze fundamentele waarden gemorreld, zoals democratie, mensenrechten, rechten van minderheden, vrije media en onafhankelijke rechtspraak,” zeggen organisaties Foundation Max van der Stoel, PAX, Nederlands Helsinki Comite╠ü, Meer Democratie, en Transparency International. “De urgentie is enorm.”

Daarom organiseren zij op 10 november de conferentie Democratie onder druk in Den Haag. Op deze bijeenkomst komen maatschappelijke organisaties, ambtenaren, politici en internationale gasten tot een gezamenlijk manifest met aanbevelingen voor het versterken van de democratie.

Democratie-top van president Biden

De bijeenkomst in Den Haag vindt plaats als voorbereiding op de tweede Democracy Summit die begin 2023 wordt georganiseerd door de Amerikaanse president Joe Biden. Waarschijnlijk zullen zo’n 100 landen doen mee aan die top, waaronder Nederland.

“Dat Nederland van de partij is en een bijdrage gaat leveren, biedt ons land een uniek podium,” zeggen de initiatiefnemers. “Wij doen een dringende oproep aan de Nederlandse regering om dit podium te gebruiken om op te komen voor democratische rechten wereldwijd.”

Kritisch in de spiegel kijken

Er is ook voldoende aanleiding om kritisch in de spiegel te kijken, vinden de organisaties. “De Nederlandse regering heeft het de afgelopen jaren verzaakt om voor de democratische rechtsstaat te gaan staan, zowel in eigen land als wereldwijd,” zeggen de organisatoren. “Ook laat Nederland al decennialang na om de democratie te moderniseren en is het vertrouwen in ons systeem inmiddels op een gevaarlijk dieptepunt beland. Als vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties doen we met ons manifest daarom zelf alvast een voorzet. We zullen met kracht bepleiten dat onze ideee╠łn door Nederland worden meegenomen naar de top.”

Het manifest zal op 10 november worden aangeboden aan ambtenaren van de Ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken in het Diligentia Theater in Den Haag.

Op de bijeenkomst spreken onder andere oud-minister Tom de Bruijn, Hongaarse advocaat Márta Pardavi, schrijver Eva Rovers, en activist Tasha Arlova (Belarus). Het programma wordt gepresenteerd door journalist en schrijver Naeeda Aurangzeb.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief