De weg naar vrede:  leiderschap van vrouwen in geweldloze protestbewegingen 

13 maart 2024

Er bestaat een duidelijk verband tussen genderongelijkheid en gewelddadige conflicten. Om gendergelijkheid te bereiken en tegelijkertijd aan vrede te bouwen, organiseren PAX, SIHA, Berghof Foundation en UPP een webinar.

Het versterken van de politieke en sociale participatie van vrouwen verlaagt het geweldsniveau en gewelddadige conflicten in een land. Uit een groeiend aantal onderzoeken blijkt dat geweldloze bewegingen met een grotere betrokkenheid en leiderschap van vrouwen succesvoller zijn in het bereiken van doelen. Ook blijken die bewegingen beter in staat om zich aan hun geweldloze discipline te houden. Er is helaas een structurele onderfinanciering van internationale steun om vrouwen en meisjes bij vredesprocessen te betrekken.

Luister naar Syrische, Soedanese en Iraakse activisten en leer meer over de cruciale, maar vaak miskende en minder zichtbare rol die vrouwen spelen in geweldloze protestbewegingen. De panelleden zullen aanbevelingen doen om steun te bieden aan vrouwelijke activisten en bewegingen in een tijd van politieke onzekerheid, anti-gender repercussies en toenemend gewapend geweld.

Het evenement wil bijdragen aan effectieve internationale steun voor leiderschap van vrouwen en bemiddeling van ingewijden in geweldloze protestbewegingen.

Praktische info

  • Wanneer
    Dinsdag 19 maart 2024, 08:30-10:30 AM EDT (13:30-15:30 PM CET).
  • Hoe
    Via Zoom. Registratie is vereist. Gebruik de knop hieronder om te registreren en je ontvangt de Zoom-link de dag voor het evenement.

Het webinar is in het Engels.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!