Clustermunitieproducent doet zaken met Europese muntbedrijven

Beeld: Check your change...

16 januari 2017

Anti-clusterbom campaigners over de hele wereld roepen landen op die lid zijn van het clustermunitieverdrag niet langer zaken te doen met het Zuid-Koreaanse bedrijf Poongsan. Poongsan is een grote leverancier van muntplaatjes die gebruikt worden om onder andere euromunten van te maken. Poongsan is echter ook een producent van clustermunitie, dat internationaal is verboden.

Vorig jaar maakte het tv-programma Keuringsdienst van Waarde een onthullende reportage, waarin het de link tussen Europese munthuizen – waaronder de Koninklijke Nederlandse Munt – en clustermunitieproducent Poongsan liet zien. Munthuizen uit de EU, vaak staatsbedrijven, kopen muntplaatjes van het Zuid-Koreaanse bedrijf Poongsan en maken er vervolgens euromunten van. Poongsan produceert echter ook clustermunitie, een wapen dat door 119 landen in de ban is gedaan, waaronder 22 landen uit de EU. PAX publiceert al sinds 2009 informatie over de betrokkenheid van Poongsan bij de productie van clustermunitie, in de rapportenserie ‘Worldwide Investments in Cluster Munitions; a shared responsibility’.
Ondanks zijn betrokkenheid bij verboden clustermunitie staat Poongsan op de lijst van goedgekeurde leveranciers van de Werkgroep van Muntdirecteuren (MDWG), opgericht door de Europese Commissie.

Meten met twee maten
Poongsan is ook wereldwijd een grote speler in de muntplaatjesmarkt. De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde en aanvullend onderzoek door PAX laten zien dat het bedrijf rondellen verkoopt of heeft verkocht aan 21 landen. Het grootste deel daarvan is lid van het clustermunitieverdrag (CCM) dat deze wapens verbiedt. Minstens zeven landen lijken rondellen van Poongsan te hebben gekocht nadat ze het verdrag ondertekend hadden. Het gaat om Australië, Canada, Frankrijk, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Portugal en Spanje.
CCM-lidstaten meten met twee maten wanneer ze muntplaatjes kopen van een bedrijf dat ook clustermunitie produceert. Aan de ene kant zeggen zij clustermunitie te willen uitbannen vanwege het onacceptabele leed voor burgers, maar tegelijkertijd doen ze zaken met een bedrijf dat deze verboden wapens produceert.

De afgelopen jaren hebben tien landen wetgeving aangenomen die investeringen in clustermunitie verbiedt, en andere landen hebben uitgesproken dat zijn investeringen in clustermunitie als verboden beschouwen. Een deel van deze landen heeft echter nagelaten dezelfde standaard toe te passen bij de productie van geld.

Nederland en Noorwegen: goede voorbeeld
Positief is dat de Koninklijke Nederlandse Munt, in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde geconfronteerd met de informatie over Poongsan, direct toezegde geen zaken meer te doen met Poongsan voor de productie van Nederlandse euromunten. Ook de Noorse Munt heeft inmiddels aan PAX bevestigd dat het geen zaken meer doet met Poongsan zolang dat bedrijf nog betrokken is bij de productie van clusterbommen.

Helderheid
Zaken doen met een bedrijf dat ook clusterbommen produceert gaat niet alleen in tegen geest en doel van de CCM, het laat ook een dubbele moraal zien. PAX en de CMC roept daarom alle landen, en specifiek leden van de CCM, op om helderheid te verschaffen over hun relaties met Poongsan. Als zij inmiddels geen zaken meer doen met Poongsan, zouden zij publiekelijk moeten verklaren wanneer hun contracten zijn beëindigd en dat zij in de toekomst geen zaken meer zullen doen met Poongsan.

Lees meer: Stop Explosieve Investeringen

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief