Soedanezen protesteren in Khartoum tegen de militaire machtsovername. Foto PAX
Soedanezen protesteren in Khartoum tegen de militaire machtsovername. Foto PAX

PAX veroordeelt militaire staatsgreep en is solidair met Soedanese volk 

Soedanezen protesteren in Khartoum tegen de militaire machtsovername. Foto PAX
Persbericht

27 oktober 2021 |

In de nacht van zondag 24 op maandag 25 oktober, pleegde het leger in Soedan, geleid door generaal Abdel Fattah al-Burhan, een staatsgreep. De premier, Abdallah Hamdok en de ministers in zijn kabinet, zijn ontvoerd en onder huisarrest geplaatst. 

De coup volgde op een grote demonstratie afgelopen donderdag die honderdduizenden burgers op de been bracht tegen de rol van de militairen in het bestuur van het land. Zij zien met het arrest van Hamdok hun wensen en eisen in rook opgaan. Belangrijk detail is dat het leger met deze coup de afspraken uit het constitutionele document, ondertekend in 2019 door zowel burgers als het leger, eenzijdig verbreekt. Het document lag aan de basis van de democratische opbouw van Soedan, na het vertrek van dictator al-Bashir.

PAX veroordeelt in de strengste bewoordingen de militaire coup door generaal Burhan. De vredesorganisatie roept de Soedanese strijdkrachten op om onmiddellijk de staatsgreep ongedaan te maken, alle opgesloten politici, journalisten en activisten vrij te laten, en plaats te maken voor de democratisch gekozen burgerregering. 

PAX roept bovendien de EU en al de lidstaten waaronder Nederland op om expliciet: 

  • De militaire coup de veroordelen en de Soedanese strijdkrachten op te roepen om de macht terug te geven aan de tijdelijke burgerregering.
  • Druk uit te oefenen voor de onmiddellijke vrijlating van de premier, kabinetsleden, activisten en andere politici die gevangen genomen zijn.
  • FinanciĆ«le steun aan de tijdelijke regering te bevriezen en die fondsen beschikbaar te stellen aan Soedanese burgerorganisaties, zodat zij beschikken over middelen om de situatie te monitoren, te kunnen rapporteren over mensenrechtenschendingen, niet-gewelddadig verzet te organiseren en de bescherming van activisten te kunnen waarborgen.
  • Erop toe te zien dat vreedzame demonstraties veilig verlopen, de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd wordt, de noodtoestand wordt ingetrokken en internet- en telefoonverkeer weer mogelijk zijn. 
  • Openlijk steun te betuigen aan het Soedanese volk, dat zonder geweld te gebruiken strijdt voor zijn vrijheid.

PAX betuigt solidariteit met het Soedanese volk en maatschappelijke organisaties die strijden voor vrede, gerechtigheid en democratie. 

--

Thirsa de Vries, programmaleider Soedan bij PAX, was maandagavond te horen bij Bureau Buitenland (NPO Radio 1). Ze vertelt in de uitzending over de staatsgreep en de demonstraties die nu plaatsvinden in Soedan. Luister het fragment hier.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen