Foto: Nektarios Markogiannis UNMISS
Foto: Nektarios Markogiannis UNMISS

Een kaars van hoop te midden van duisternis: een oproep tot geweldloosheid en rechtvaardige vrede in Zuid-Soedan 

Foto: Nektarios Markogiannis UNMISS
23 december 2021 |

Het afgelopen jaar heeft veel uitdagingen gebracht voor de bevolking van Zuid-Soedan, vooral voor vrouwen en jongeren. Geweld blijft het land teisteren en brengt verlies van mensenlevens, ontheemding en wanhoop met zich mee. In een kerstboodschap roept het Oecumenisch Netwerk voor Zuid-Soedan (ENSS), Europa en Noord-Amerika Hub, op tot geweldloosheid en een rechtvaardige vrede en tot de uitvoering van het gerevitaliseerde vredesakkoord door de leiders. 

De ENSS bestaat uit een grote groep kerken en internationale organisaties uit Europa, Noord-Amerika en Oost-Afrika, die belangenbehartigingsverklaringen en updates voorbereiden ter ondersteuning van het vredesproces in Zuid-Soedan. ENSS ondersteunt het werk van de kerk in Zuid-Soedan om het conflict te stoppen, de diepere oorzaken aan te pakken, en te pleiten voor vrede en verzoening voor iedereen en eenheid door het goede voorbeeld te geven. PAX is voorzitter van de ENSS Europa en Noord Amerika Hub.

Bovendien is de impact van klimaatverandering acuut voelbaar in Zuid-Soedan, met meer dan 800.000 mensen die zijn getroffen door overstromingen, ver boven eerdere niveaus. De ernstige voedselonzekerheid blijft bestaan, met naar verwachting 8,3 miljoen mensen die het komende jaar humanitaire hulp nodig zullen hebben.

De ENSS-leden roepen belanghebbenden in Europa en Noord-Amerika op – ambtenaren, regeringsvertegenwoordigers en degenen die via verschillende platforms op Zuid-Soedan samenwerken – om ernaar te blijven streven Zuid-Soedan hoog op de internationale agenda te houden, het actieplan voor vrede van de Zuid-Soedanese Raad van Kerken (SSCC) en de lokale gerechtigheid en vredesinitiatieven van de kerken en maatschappelijke vrouwen- en jeugdgroepen te ondersteunen.

We mogen de bevolking van Zuid-Soedan niet de rug toekeren!

Lees hier de ENSS kerstboodschap.
Lees hier de SSCC-kerstboodschap.

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen