Bellen met Idlib: tips van Ahmed om een crisis door te komen

18 maart 2020

Woensdag 18 maart

Ook in Idlib volgen de mensen het nieuws over hoe het coronavirus huishoudt in Europa. Zaterdag al kreeg ik een bezorgd berichtje van Ahmed: of alles wel goed is met ons in Nederland. Omdat Ahmed een expert is in het omgaan met crisis en dreiging vraag ik hem of hij wat tips heeft.

“Hi Ahmed, dank voor je berichtje, hier is het OK. Vreemd en een beetje angstig, maar het gaat goed. Hoe is het bij jullie?”

“Rustig, er is een wapenstilstand. We weten van het virus, maar een lock-down zoals bij jullie kunnen we ons niet permitteren. We moeten wel naar buiten om proberen geld te verdienen, om eten te halen. Ik merk wel dat de mensen nog een beetje lacherig doen over het coronavirus. Begrijpelijk als je beseft waar we al jaren dagelijks mee te maken hebben.”

“Ahmed, het klinkt misschien een beetje gek, maar heb je wat tips voor ons?”

“Haha… omdat ik een expert ben? Ik zal het proberen. Als wij in de schuilkelder zaten zorgden we ervoor dat we voldoende eten en water hadden. Ik kan je vooral chocolade aanraden. Het is compact, voedzaam, maar ook erg lekker. Ik moet wel zeggen dat we in Saraqeb nooit erg lang hoefden te schuilen. Twee tot drie dagen maximaal. We wisten altijd dat het ook weer even zou stoppen.

Een andere tip: zorg voor elkaar, en houd contact, maar wees voorzichtig met elkaar. Het internet is een uitkomst. Ik wil je wel waarschuwen – en ik spreek uit ervaring – dat je goed moet oppassen met wat je schrijft en doorstuurt. Ik hoorde dat het virus vooral voor oudere mensen erg gevaarlijk is. Besef dan dat je goed moet nadenken over de woorden die je kiest. Stel je voor dat je een oudere bent en je leest elke dag berichten dat de kans groot is dat de ziekte fataal voor jou kan zijn.

Nog een tip – en het klinkt misschien vreemd om dit van een Syriër te horen: luister naar je regering en de experts. Jullie hebben een regering die er voor de mensen is, niet zoals bij ons, maar daar hoef ik je niets over te vertellen.

Belangrijkste tip: houd hoop. Dit heeft mij altijd op de been gehouden. Het beste medicijn tegen angst is hoop. Vaak tegen beter weten in. Blijf bezig en kijk naar voren. Het werkt. Hou hoop en weet dat er een tijd komt dat alles weer beter is.

Sterkte, en we houden contact.”

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!