Bellen met Idlib: ‘Bedankt, Nederlandse regering, dat jullie ons niet vergeten’

5 oktober 2020

Maandag 5 oktober 2020

‘Thank you for the government of your country for filing a lawsuit against the criminal Assad regime’. Dat appte Ahmed vorige week over het besluit van Nederland om de Syrische overheid verantwoordelijk te stellen voor mensenrechtenschendingen. Hij is blij dat ook de regering van Nederland hen niet vergeten is.

“Hi Ahmed, dank voor je bericht. Ik wou het juist aan je vragen: wat vind je ervan? Bijna tien jaar na het begin van de opstand, en dan een verklaring…

“Ik vind het een hele goede actie. Het laat zien dat er nog steeds mensen zijn die om ons geven. De afgelopen 10 jaar ben ik vijf keer mijn huis kwijtgeraakt, ik ben gevlucht, ik heb vrienden verloren – mijn beste vriend – en onze vrijheid is geen stap dichterbij gekomen. En dit is niet alleen mijn verhaal, maar het verhaal van bijna alle Syriërs. Dus ja: het is een beetje laat.

Ik zag het op Facebook. Ik heb het bestudeerd, en toen heb ik wat vrienden gevraagd of het echt klopte. We hebben natuurlijk genoeg gehoord de afgelopen jaren; de ene verklaring na de andere, met als dieptepunt misschien wel ‘de rode lijn’ van Obama, over het inzetten van chemische wapens. Ze doen het nou eenmaal allemaal, de presidenten en leiders die ons met hoogdravende verklaringen zogenaamd steunen. Maar daar laten ze het dan bij.

Het verschil is dat het nu niet jullie president is die spreekt -sorry dat ik zijn naam niet weet – maar jullie regering, een democratisch gekozen regering. En daarmee is het niet alleen maar een verklaring, zijn het niet alleen maar woorden, maar is het nu ook beleid. Wat de kans tot daden oneindig veel groter maakt, zeker als andere regeringen jullie gaan volgen.

Dat het lang gaat duren, dat moeten we maar accepteren. Voor nu zeggen we: ‘Dankjewel, dat jullie ons niet vergeten zijn’.”

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.