IKV Pax Christi: ‘Geen geld naar clustermunitie producenten’

16 april 2013

Vandaag vindt in Genève een bijeenkomst plaats van alle landen die aangesloten zijn bij het internationale Clustermunitieverdrag. Van over de hele wereld stromen deze week landen samen om  te bespreken hoe het gaat met de implementatie van het verdrag.

De onderwerpen die worden besproken zijn hoe staten ervoor staan met het vernietigen van hun clustermunitie voorraden, hoeveel km2 land waar nog onontplofte submunitie lag is opgeruimd en weer veilig begaanbaar is geworden, en hoe hulp aan slachtoffers verbeterd kan worden.  Ook zullen de aanwezige staten hopelijk een scherpe veroordeling uitspreken over Syrië dat in de afgelopen periode regelmatig clustermunitie in heeft gezet.

Human Rights Watch (HRW) zal deze week hun bevindingen presteren over dit grootschalige clustermunitiegebruik; HRW meent dat er op 119 plekken clustermunitie is ingezet in de afgelopen 6 maanden. IKV Pax Christi is in Genève om nog een onderwerp aan de agenda toe te voegen: het beëindigen van investeringen in clustermunitie producenten.

Stop Explosive Investments
Het Clustermunitieverdrag verbiedt naast het gebruik, de opslag, het vervoer en de productie van clustermunitie namelijk ook assistentie bij deze activiteiten. Volgens IKV Pax Christi, de internationale Cluster Munition Coalition (CMC) en een groeiende groep staten betekent dit dat ook financiële investeringen in bedrijven die deze wapens produceren, verboden zijn.

Al jaren voeren campaigners in onder andere Frankrijk, Cambodja, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Zuid Korea, Australië, Spanje en Canada actie in het kader van de wereldwijde Stop Explosive Investments campagne om deze explosieve investeringen tegen te gaan. Want er gaat nog altijd veel geld naar bedrijven die clustermunitie produceren; in 2012 rapporteerden IKV Pax Christi en FairFin (België) dat het ging om 43 miljard US Dollar.

Verbied investeringen in clustermunitie producenten
In Genève zullen we ons deze week specifiek richten op de aanwezige overheden. Onze boodschap is duidelijk: als je een wapen verbiedt vanwege het humanitaire leed dat het veroorzaakt dan moet je ook geen investeringen in producenten van deze wapens toestaan. Geen geld betekent immers geen productie. Het is bovendien volstrekt onlogisch om een wapen uit te bannen maar vervolgens investeringen in de productie elders wel toe staan.

Een steeds groter groeiende groep landen deelt deze opvatting. Al 8 landen hebben een wettelijk verbod ingesteld om investeringen in clustermunitie mee te verbannen. Daarnaast hebben 23 landen weliswaar (nog) geen wetgeving ingevoerd, maar wel verklaard dat investeringen in clustermunitie niet langer zijn toegestaan of dat een verbod op investeringen in clustermunitie volgens hun interpretatie voortvloeit uit het Clustermunitieverdrag.  Hartstikke goed nieuws dus! IKV Pax Christi brengt deze week in Genève een rapport uit dat precies belicht wat landen doen om investeringen in clustermunitie uit te bannen en zal er bij de aanwezige staten op aandringen om dit positieve voorbeeld te volgen.

Het rapport van IKV Pax Christi en het Belgische FairFin dat vandaag, woensdag 17 april, in Genève wordt gepresenteerd, is hier beschikbaar.

Lees in het nieuwsbericht op de IKV Pax Christi website meer over de resultaten van het onderzoek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief