De geweldloze revolutie in Syrië is dood

24 juni 2013

Non-Violence-Map
Jammer maar helaas, de droom van de vreedzame opstand is voorbij en ontaard in een burgeroorlog. Dank je wel activisten, het was even mooi, jullie werk is  best belangrijk maar get real: nu wordt het echte spel bepaald door de grote jongens met geweren en raketten.

Onzin. Wie de moeite neemt om iets verder te kijken dan de koppen in de kranten en de geweldreportages op tv, ziet dat er een ongekende bloei aan allerlei soorten burgeractivisme plaatsvindt.

Maar daar moet je dus wel iets voor doen. Gelukkig is er nu een handig instrumentje om een beeld te krijgen van de staat van de geweldloze strijd in Syrie. Herak, de Syrische beweging voor geweldloosheid, heeft een interactieve kaart on line gezet waarmee je heel snel links kunt vinden naar allerlei vormen van geweldloos activisme in Syrie.

Vergeet even de berichten over al-Nusra, Nederlandse Jihadisten in Syrie, gifgas, onthoofdingen en Hezbollah. Ga op ontdekkingsreis  in de wereld van het creatieve verzet: media; theater; kunst; actiegroepen; bloggers; lokale hulpverlening; onderwijsprojecten; demonstraties; sit- ins  en nog veel meer.

“De media zijn alleen maar geinteresserd in het harde nieuws, ze laten ons barsten”, klaagde Rafif Jouejati van de organisatie van Syrische burgercomites. Zij was samen met twee activisten op uitnodiging van HIVOS in Nederland, om in Den Haag  (voor een schamele acht bezoekers) te praten over de stand van het burgerverzet.kafr anbel

Een bekende klacht, maar wel terecht. Bovendien: terwijl de internationale gemeenschap praat over wapenleveranties aan Syrische strijdgroepen en vluchtelingenhulp, terwijl de oliedollars hun weg vinden naar Islamistische strijdgoepen, staan onafhankelijke burgeractivisten meer en meer alleen.

Maar ze gaan echt wel door. Na bijna veertig jaar dictatuur laten ze zich de herwonnen vrijheid niet meer afpakken, niet door Al-Assad en Hezbollah, en straks ook niet door Al-Nusra of wie dan ook.

De echte revolutie in Syrie wordt niet alleen met wapens uitgevochten, en gaat verder dan het afzetten van een dictatoriaal regime. Na veertig jaar tirannie en onderdruking gaat het erom dat mensen zichzelf bevrijden van hun angsten, van hun passiviteit en zichzelf herontdekken als mondige burgers.  Dit is de strijd die de talloze burgeractivisten iedere dag voeren.

En elke steun kunnen ze goed gebruiken. Het minste dat ze vragen is aandacht voor hun strijd, maar als mensen verder willen gaan en financieel willen steunen, bijvoorbeeld via Adopt A Revolution, graag! Alle beetjes helpen.

Hartelijk dank voor uw aandacht.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!