Bellen met Idlib: kinderen, geen bruiden!

18 december 2018

Dinsdag 18 december

De afgelopen week kon ik Ahmed niet bereiken. Ik zag dat hij niet online was op WhatsApp, ook niet op Facebook. Omdat ik me zorgen begon te maken heb ik een Syrische vriend in Amsterdam gevraagd om uit te zoeken wat er aan de hand was. Gelukkig kwam er snel nieuws. Ik kreeg een appje dat alles OK was.

“Ahmed, ik probeerde je de hele tijd te bereiken waar was je?”

“Ik merkte al dat je naar me op zoek was. Er was niets aan de hand hoor, behalve dat mijn telefoon stuk was. Die heb ik drie dagen lang niet kunnen gebruiken. Vandaar. Niets om je zorgen over te maken.”

“Dat deed ik dus wel. En sorry dat ik me zo liet gaan…”

“Dat geeft niet, eigenlijk is het wel een fijne gedachte dat je op me let ;). Zal ik je vertellen wat we nu aan het doen zijn?”

“We zijn bezig om een filmpje te maken tegen kindhuwelijken. Dat komt hier namelijk steeds vaker voor. Omdat mensen te arm zijn om voor zichzelf en hun kinderen te zorgen worden meisjes steeds jonger uitgehuwelijkt. Vanaf 13 tot 14 jaar al. Ook omdat ikzelf vader van twee dochters ben raakt dit me.”

“We zetten een campagne op om met de ouders te praten en ze te wijzen op de gezondheidsgevaren, en dat de meisjes recht hebben op onderwijs. We bezoeken dus de ouders, we maken folders en we gebruiken later ook de film die we nu maken.”

“En we maken graffiti hier op de muren in Saraqeb. Bijvoorbeeld: tiffallaat, la zawgaat! (kinderen, geen bruiden!).”

“Het onderliggende probleem is natuurlijk de armoede. Je weet hoe we ervoor staan. Bewustzijn is belangrijk, maar als mensen geen uitweg zien… vaak zeggen ouders tegen me: “prima, geeft ons geld dan kunnen wij onze kinderen naar school laten gaan”. Wat zeg je dan? Meer dan ze wijzen op hun verantwoordelijkheid als ouder kunnen we helaas niet doen. En heel soms merken we dat het helpt.”

“Ik verwacht dat het filmpje snel klaar is. Zal ik het naar je toesturen als het klaar is?”

“Graag, maar we hebben hier straks vakantie. Ik hou m’n telefoon in de gaten. Laat je me weten als het zover is?”

“Tuurlijk, en ik wens iedereen een fijne vakantie en een goed nieuwjaar!”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief