Bellen met Idlib: Een beetje vreemd… (maar wel goed)

20 september 2019

Vrijdag 20 september

Er komt muziek uit Idlib. Zojuist heeft rapper Amir uit Ma’aret al Nu’man zijn nieuwste video uitgebracht: عكل الجبهات – “Op alle Fronten”. Ahmed heeft ‘m ook voorbij zien komen en ik ben benieuwd naar zijn mening.

Hi Ahmed, je hebt de clip gezien?

Ja, gisteren. Prachtig is ie. Maar ik denk niet dat iedereen hier in Idlib dezelfde mening heeft. De clip is… hoe zal ik het zeggen… een beetje vreemd…

…?…

… maar wel goed. Kijk:  hij slaat de spijker op zijn kop. Hij rapt over ons leven, over de dagelijkse realiteit, over de ellende waar we al zo lang in zitten. Je weet wat ik bedoel.

Het zit hem dus niet in de tekst. Probleem is dat de meeste mensen hier niet zo van rap houden. Eigenlijk helemaal niet. Maar ik zit te zeuren. Die clip is niet voor ons bedoeld. Wij weten hoe we ervoor staan, daar hebben we geen rap voor nodig. Het gaat erom dat jullie het zien, en dat jullie in beweging komen. En het gaat erom dat jullie ons zien als mensen: niet alleen maar fanatici die “Allahu Akbar” schreeuwen. Zie ons en doe iets. Luister naar de theatermakers, de zangers, de dansers en de rappers en kom in beweging!

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!