De wereld is 1,16 miljoen clusterbommen armer

Beeld: Clustermunitie

27 augustus 2014

De 113 landen die lid zijn van het Clustermunitieverdrag hebben in totaal 1,16 miljoen clusterbommen vernietigd, oftewel ruim driekwart van hun totale voorraad clustermunitie. Dat blijkt uit de 2014 Cluster Munition Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de implementatie van het Clustermunitieverdrag. PAX draagt bij aan dit onderzoek.

Afgelopen jaar hebben Chili, Denemarken, Macedonië en het Verenigd Koninkrijk hun clustermunitievoorraad volledig vernietigd. Tien landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan, hebben bovendien in 2013 samen 130.380 stuks clustermunitie en 24 miljoen submunities vernietigd. Submunities zijn de kleinere bommen die vrijkomen wanneer clustermunitie wordt ingezet.

In totaal zijn er door landen die lid zijn van het Clustermunitieverdrag 1,16 miljoen stuks clustermunitie en 140 miljoen submunities vernietigd.  In onder andere Bosnië en Herzegovina, Cambodja, Irak, Laos, Libanon, Vietnam en andere gebieden, is minstens dertig vierkante kilometer land ontruimd van ruim 54.000 onontplofte clustermunitie restanten. Deze gebieden zijn nu weer veilig begaanbaar voor de lokale bevolking.

Totaalverbod
Het Clustermunitieverdrag (voluit: de Convention on Cluster Munitions, CCM) uit 2008 bevat een totaalverbod op het gebruik, productie, opslag en transport van clustermunitie. Daarnaast schrijft het verdrag voor dat landen binnen acht jaar hun voorraden clustermunitie vernietigen en binnen tien jaar getroffen gebieden vrijmaken van onontplofte submunities. Ook moeten aangesloten landen adequate hulp beschikbaar maken voor slachtoffers.
 
Internationale veroordelingen
Het aanhoudende gebruik van clustermunitie in Syrië heeft volgens de Cluster Munition Monitor de eerste helft van 2014 al honderden slachtoffers geëist. In 2012 en 2013 zorgden clustermunitie voor 1.584 slachtoffers, waarvan ongeveer 97% burgers.
In 2014 kwamen ook berichten naar buiten van nieuw clustermunitiegebruik in Zuid-Soedan en Oekraïne. Het is vooralsnog onduidelijk welke partijen verantwoordelijk zijn voor de inzet ervan.  

De VN Veiligheidsraad nam in mei 2014 een resolutie aan waarin zorg over het gebruik van clustermunitie in Zuid-Soedan werd uitgesproken. In 2013 nam de Algemene Vergadering van de VN twee resoluties aan waarin het gebruik van clustermunitie in Syrië scherp werd veroordeeld; in totaal spraken 140 landen zich daartegen uit. Onder deze landen bevonden zich ook 51 staten die géén lid zijn van de CCM.  

PAX bij conferentie over Clustermunitieverdrag
De Cluster Munition Monitor presenteert haar onderzoek in aanloop naar de vijfde conferentie over het Clustermunitieverdrag, van 2 t/m 5 september in Costa Rica. PAX is hier aanwezig om landen aan te moedigen het verdrag strikt te implementeren en aan de bijbehorende verplichtingen te voldoen. Ook zet PAX hier het tegengaan van investeringen in clustermunitieproducenten op de agenda.

Meer weten?
Zie ook de Landmine and Cluster Munition Monitor
Lees ons blog Wapenfeiten
Lees meer over de campagne Stop Explosieve Investeringen

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!