Vicky uit Zuid-Soedan
Vicky is een van de vredesactivisten met wie we werken. Ze ondersteunt Zuid-Soedanese partners in hun belangenbehartiging, activiteiten rondom vrede en het bouwen van een netwerk van vredesactivisten.
‘Gendergerelateerd geweld (GGG) in Zuid-Soedan is niets nieuws, aangezien het altijd gedreven is door onze patriarchale samenleving. Het is cultureel bepaald dat vrouwen niet over hun rechten of gevoelige onderwerpen die hen raken, zoals aanranding en echtscheiding, mogen spreken. In de huwelijkscultuur zijn mannen gedwongen om veel koeien als bruidsschat te betalen. Daardoor wordt een vrouw als eigendom beschouwd. Dat maakt dat een vrouw kwetsbaar is voor geweld.
Dit alles kan veranderd worden als vrouwen in hun kracht gesteld worden om namens zichzelf en andere vrouwen te spreken. Dat is hun recht. Bovendien moeten mannen begrijpen wat geweld tegen vrouwen inhoudt en welke normen schadelijk zijn voor vrouwen.
Als het om GGG gaat, moeten de behoeftes van slachtoffers onze eerste prioriteit zijn. Daarnaast is het van belang dat de overheid programma’s opzet om het zelfvertrouwen van vrouwen te versterken om zich te verzetten tegen schadelijke normen en taboes die zorgen voor een groter risico op GGG. Dat zou niet alleen zorgen voor gerechtigheid, maar ook voor meer gendergelijkheid in de gemeenschap.‘
Anwar uit Palestina
In Palestina werkt PAX samen met lokale partnerorganisaties aan het Civil Society for Dignity-project. Het doel: de afstand tussen lokale Palestijnse autoriteiten en Palestijnse burgers verkleinen, zodat die hen beter kunnen bedienen.
Anwar Owaineh werkt bij de organisatie Middle East Nonviolence and Democracy (MEND) en is onderdeel van het Civil Society for Dignity-project. Doel van het project is om het vertrouwen tussen burgers en lokale overheid te herstellen en om de overheden te laten inspelen op de behoeften van burgers.
Waar iedereen het lastig heeft in Palestina, geldt dat voor jongeren en vrouwen in het bijzonder. Zij zijn niet vertegenwoordigd bij lokale autoriteiten waardoor er geen oog is voor de behoeften van vrouwen en jongeren. Als het voor hen beter wordt, wordt het voor iedereen beter.
Een van de manieren om dat te doen is de problemen van vrouwen en jongeren naar voren te brengen. Anwar maakt bijvoorbeeld video’s samen met vrouwen waarin zij hun eigen problemen in beeld brengen. Een van die video’s vertelt een verhaal van een vrouw die op de fiets een taart voor haar jarige moeder gaat halen, maar onderweg zo dwarsgezeten en beschimpt wordt omdat ze aan het fietsen is, dat de taart in stukken aankomt. De video sloeg aan. Anwar: ‘Een groep vrouwen heeft de handen ineengeslagen en gaat nu elke dag fietsen om het meer normaal te maken.’
Angelina uit Zuid-Soedan
In Zuid-Soedan werkt PAX samen met lokale partnerorganisaties aan gendergelijkheid en een betekenisvolle rol voor vrouwen in vredesprocessen. Als onderdeel van één van de projecten werden verschillende radioprogramma’s uitgezonden op nationale radiostations. In deze uitzendingen bespraken vrouwelijke activisten uit verschillende regio’s hun zorgen over vrede en veiligheid en oplossingen. Ook werd gendergerelateerd geweld besproken om bewustwording rondom dit belangrijke thema te vergroten.