Don't Buy Into Occupation: overzicht Nederlandse bedrijven en financiële instellingen 

dbio country brief.JPG

Don't Buy Into Occupation: overzicht Nederlandse bedrijven en financiële instellingen

29 september 2021

Overzicht van Nederlandse bedrijven en financiële instellingen die investeren in de industrie rond de illegale inzettingen

299.01 KB

De "Don't Buy into Occupation" (DBIO)-coalitie is een gezamenlijk project van 25 Palestijnse, regionale en Europese organisaties gevestigd in België, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (VK). De coalitie, die gecoördineerd wordt door 11.11.11, onderzoekt de financiële relaties tussen Europese financiële instellingen en bedrijven die een rol spelen in de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijnse gebied. De Nederlandse leden van de coalitie zijn BankTrack, PAX en The Rights Forum. Resultaat is het rapport Don't Buy Into Occupation.

De Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden zijn illegaal volgens internationaal recht. De bouw en uitbreiding van deze nederzettingen gaan eveneens gepaard met schendingen van het oorlogsrecht en mensenrechten, zoals landonteigening van Palestijnen en de sloop van Palestijnse huizen en bezittingen. 

Bedrijven en financiële instellingen die financiële relaties onderhouden met de nederzettingeneconomie, spelen een belangrijke rol in het voortbestaan en de uitbreiding van de nederzettingen. De Verenigde Naties publiceerden daarom in februari 2020 een VN-database van bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingeneconomie.

In dit nieuwe rapport brengt de DBIO-coalitie de financiële relaties tussen dergelijke bedrijven en Europese financiële instellingen in kaart. Hieruit blijkt dat verschillende Nederlandse bedrijven, pensioenfondsen, banken en verzekeraars betrokken zijn bij de nederzettingeneconomie en daarmee een groot risico lopen bij te dragen aan systematische mensenrechtenschendingen. 

De laatste pagina van deze country brief bevat een tabel met een overzicht van alle investeringen door in het rapport opgenomen Nederlandse financiële instellingen. 

Download het rapport Don't Buy Into Occupation

Download het Overzicht Nederlandse bedrijven en financiële instellingen

Gerelateerde publicaties

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen