Palestijnen in Oost-Jeruzalem worden geconfronteerd met ernstige en systematische schendingen van hun woon- en verblijfsrechten, zoals sloop van huizen, gedwongen uitzettingen, intrekking van verblijfsrechten en het weigeren van gezinshereniging. Dit beleid, dat sinds 7 oktober 2023 verder is geïntensiveerd, maakt deel uit van Israëls bredere systeem van apartheid en strategieën om Palestijnen te verdrijven en controle te versterken. In samenwerking met het Community Action Center (CAC) van de Al-Quds Universiteit ondersteunen we belangenbehartiging en documentatie om deze onrechtvaardigheden aan te pakken.
CAC richt zich op het recht op wonen, intrekking van verblijfsrechten, weigering van gezinshereniging en het buitensporig geweld van de Israëlische politie tegen Palestijnen. De belangrijkste activiteiten van CAC omvatten lokale belangenbehartiging gericht op internationale missies en EU-vertegenwoordigers, en de VN Mensenrechtenraad. Daarnaast organiseert CAC webinars met mensenrechtendeskundigen, ontwikkelt tools om schendingen vast te leggen en ondersteunt individuele Palestijnse burgers die met deze schendingen te maken hebben.
Bescherm de woonrechten van Palestijnen in Oost-Jeruzalem
Wat is het probleem?
Palestijnen in Oost-Jeruzalem worden geconfronteerd met systematische en toenemende schendingen van hun woon- en verblijfsrechten, waaronder illegale nederzettingenbouw, sloop van huizen, gedwongen uitzettingen en intrekking van verblijfsrechten. Het ruimtelijke beleid van de Israëlische autoriteiten verergert de verdrijving en onteigening van Palestijnen, waardoor een vijandige omgeving ontstaat die gericht is op het ondermijnen van hun aanwezigheid in de stad. Dit beleid maakt deel uit van een breder apartheidssysteem dat is ontworpen om Israëlisch-Joodse dominantie over Palestijnen op allerlei gebieden te waarborgen.
Sinds 7 2023 oktober is de situatie verder verslechterd, met een toename van het aantal schendingen door kolonisten en het Israëlische leger, en een continuering van de straffeloosheid.
Oost-Jeruzalem en de Palestijnse inwoners zijn onderworpen aan strengere repressieve maatregelen. De Oude Stad van Jeruzalem is vaak afgesloten, waarbij Palestijnen de toegang wordt ontzegd tenzij zij binnen de muren wonen. Dit heeft het Community Action Center (CAC) zwaar getroffen, waardoor personeel gedwongen is op afstand te werken vanwege beperkte toegang. Er zijn meldingen van excessief gedrag door de Israëlische politie, zoals onnodig geweld, intimidatie en pesterijen tegen Palestijnen. Daarnaast hebben advocaten van het CAC een sterke toename waargenomen in afwijzingen van aanvragen voor gezinshereniging, wat Palestijnse families verder uiteen drijft.
In reactie hierop blijven CAC en PAX waakzaam, documenteren zij nieuwe trends en schendingen, en zetten zij zich lokaal en internationaal in voor verantwoordingsplicht en de bescherming van de woon- en verblijfsrechten van Palestijnen.

PAX Palestine Podcast features interviews with local Palestinian organisations and peaceworkers. PAX, a peace organization based in the Netherlands, works together with committed citizens and partners to protect civilians against acts of war, to end armed violence, and to build a just peace. In Palestine we support local partners in building resilient communities, promoting human security and equality in the political, cultural and social domain, and in fighting the injustices resulting from the protracted occupation.
In 1999 Al-Quds University created the “Community Action Center” (“CAC”), a semi autonomous association, which aims to empower the Palestinian community in East Jerusalem.
The CAC aims to empower the disadvantaged Palestinians of East Jerusalem to access their rights and entitlements and negotiate the complex bureaucratic procedures that control the flow of these rights.
Most Palestinian inhabitants of East Jerusalem are residents and not citizens of Israel. They have to prove that the center of their life is actually in Jerusalem, otherwise they will lose their residency. As Palestinians can’t leave East Jerusalem as they will lose their residency, they need to build new homes for their children in East Jerusalem. But they barely get the permits needed to build new houses, even on their own land property. When they decide to build without a permit, there is a chance to receive a demolition order. They have to demolish their own house. If they don't do it, the authorities will come, do it for them and present them with a huge bill of around a hundred thousand dollars.
The Israeli policies in Jerusalem are made to increase the number of Jewish inhabitants and reduce the number of Palestinians.
Many Palestinians do not know what their rights are, how to deal with the authorities and where to find support. The CAC gives legal assistance, advice and works on advocacy to get the international community involved.
In this episode you can hear General Director Mounir Nuseibeh and Advocacy Officer Munir Marjieh.
To learn more about the CAC you can visit their website https://cac.alquds.edu/en/
Thanks for listening to the PAX Palestine Podcast. PAX exists because of all our supporters and partners. Donate now to help us work on peace and tell stories that need to be told. Together, we make peace work. Go to paxforpeace.nl and join us now.

Wat vinden wij?
PAX gelooft dat de woon- en verblijfsrechten van Palestijnen in Oost-Jeruzalem volledig beschermd moeten worden. De voortdurende schendingen van deze rechten, zoals gedwongen uitzetting, sloop van huizen en intrekking van verblijfsrechten, moeten worden aangepakt en gestopt. Deze acties ondermijnen de Palestijnse aanwezigheid in de stad en schenden het internationaal recht. Wij blijven vastberaden om het internationaal recht en de mensenrechten te verdedigen, te pleiten voor verantwoordingsplicht en ervoor te zorgen dat Palestijnse stemmen worden gehoord op lokaal, regionaal en internationaal niveau.
Wat doen we?
We voeren samen gerichte belangenbehartiging en documenteren misstanden om schendingen van de woon- en verblijfsrechten van Palestijnen in Oost-Jeruzalem aan te pakken. CAC monitort en documenteert belangrijke schendingen, waaronder illegale nederzettingenbouw, gedwongen uitzetting, sloop van huizen, en intrekkingen van verblijfsrechten. Dit bewijsmateriaal vormt de basis van onze belangenbehartigingsinspanningen, gericht op zowel lokale als internationale doelgroepen, waaronder EU-vertegenwoordigers, VN-instellingen en de Mensenrechtenraad in Genève. Bovendien dient dit bewijsmateriaal als fundament voor de agenda en aanbevelingen van CAC aan instanties zoals VN-Speciaal Rapporteurs en de VN Onderzoekscommissie.
Activiteiten van CAC omvatten:
- Het organiseren van webinars met internationale experts
- Het uitvoeren van missies naar de Mensenrechtenraad van de VN in Genève
- Het ontwikkelen van een documentatiekaart om schendingen van het Palestijnse recht op onderwijs volgens het internationaal recht in kaart te brengen.
Daarnaast bezochten de Advocacy Unit Coordinator en de International Advocacy Officer van CAC Nederland om relaties op te bouwen met Nederlandse mensenrechtenorganisaties, Kamerleden en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met als doel internationale bewustwording en actie te versterken.
Door voortdurende monitoring, rapportage en betrokkenheid bij belangrijke belanghebbenden werken we aan de bescherming van Palestijnse rechten, het tegengaan van straffeloosheid en het bestrijden van beleid dat verdrijving en onteigening mogelijk maakt.
Wat is het doel?
Uiteindelijk willen we de culturele, sociale en politieke banden van de Palestijnse gemeenschap met de stad beschermen. We willen dat hun aanwezigheid wordt erkend en beschermd te midden van de voortdurende uitdagingen. Tot nu toe is het ons gelukt om specifiek beleid alsook schendingen op de internationale agenda te zetten, en om meer bewustzijn te creëren over schendingen rondom woon- en verblijfsrechten.
Contact
Thomas van Gool, projectleider Israël-Palestina