Stop bloedkolen

In Cesar, Colombia, ging de steenkoolwinning door de bedrijven Drummond en Prodeco gepaard met toenemend geweld, wat tussen 1996 en 2006 leidde tot meer dan 3.100 moorden en 59.000 ontheemden. Sinds 2011 pleit PAX voor de rechten van slachtoffers op genoegdoening en verantwoording voor mensenrechtenschendingen gerelateerd aan de mijnbouw.

Beeld: Ronald de Hommel/PAX

Multinationale mijnbouwbedrijven Drummond (VS) en Prodeco/Glencore (Zwitserland) hebben nog steeds niet adequaat gereageerd op hun mensenrechten-impact in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar, waar zij steenkool wonnen tijdens een gewapend conflict. Naast indirecte gevolgen zijn er verschillende beschuldigingen dat ze medeplichtig waren aan geweld door gewapende groepen te financieren. Ondanks erkenning van deze problemen ondernemen hun klanten, voornamelijk Europese energiebedrijven, geen verantwoordelijke actie en blijven ze “bloedkolen” afnemen.

Wij vinden dat de bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor mensenrechtenschendingen waaraan zij zijn verbonden of hebben bijgedragen. Ze moeten bovendien maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Sinds 2011 onderzoeken we gewapend conflict in de regio en pleiten we voor de rechten van slachtoffers. Ook om doel bewustwording te creëren bij mijnbouw- en energiebedrijven.

PAX ondersteunt momenteel de OESO-klacht van de Asamblea Campesina en de rechtszaak van vakbond Sintramienergética tegen Drummond-managers. 

Accepteer alsjeblieft marketing om video's en andere externe media te bekijken. Herlaad pagina na accepteren van de cookies.

Genoegdoening voor slachtoffers

Het probleem

Multinationale mijnbouwbedrijven Drummond, een Amerikaans bedrijf, en Prodeco/Glencore, een in Zwitserland gevestigd bedrijf, die tijdens het hoogtepunt van het Colombiaanse gewapende conflict begonnen met de winning van steenkool in Cesar, hebben nog steeds niet grondig onderzocht of verantwoordelijkheid genomen voor de negatieve mensenrechtenimpact van hun operaties. Hun klanten, waaronder Europese energiebedrijven, hebben deze kwesties in meer of mindere mate erkend, maar zijn er niet naar gaan handelen. Tot voor kort haalden velen nog steeds “bloedkolen” uit Cesar, en sommige doen dit vandaag de dag nog steeds, ondanks de lopende transitie weg van steenkool. 

Voor wie doen we het?

PAX voert de campagne Stop Bloedkolen! om slachtoffers van bloedkolen in Cesar in staat te stellen hun recht op waarheid, gerechtigheid, reparatie en veiligheid te claimen, zodat zij hun leven weer kunnen opbouwen en actief kunnen deelnemen aan vredesopbouw-initiatieven in de regio en in heel Colombia. 

Wat vindt PAX?

Wij vinden dat bedrijven alle mogelijke maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat ze direct gelinkt worden aan of bijdragen aan gewapend conflict. Bedrijven mogen onder geen enkele omstandigheid mogen profiteren van mensenrechtenschendingen die voortvloeien uit dergelijke conflicten of andere factoren. In gevallen zoals de steenkoolwinning in Cesar, waar deze schendingen hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden, moeten bedrijven – ook die stroomafwaarts in de toeleveringsketen – verantwoordelijkheid nemen en snel handelen. Ze moeten de schade aan getroffen gemeenschappen aanpakken en herstellen, en maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dergelijke schendingen zich niet herhalen. Als extra stok achter de deur juicht PAX ook de inwerkingtreding toe van bindende wetgeving op het gebied van bedrijfsverantwoordelijkheid en zorgvuldigheidsplicht in toeleveringsketens. 

Wat is er al bereikt?

Met de publicatie van The Dark Side of Coal: Paramilitary Violence in the Mining Region of Cesar, Colombia in juni 2014 en de daaropvolgende campagne, stimuleerde PAX in Colombia de discussie over de verantwoordelijkheden van bedrijven in het gewapende conflict. In Europa droeg PAX, samen met haar bondgenoten, bij aan de discussie over de verantwoordelijkheid van bedrijven voor mensenrechten ‘due diligence’ in toeleveringsketens via de “Stop Bloedkolen!”-campagne (2015-2019). Op de grond versterkte PAX lokale maatschappelijke organisaties door boerengroepen en vakbonden te ondersteunen, zodat zij de zorgen van duizenden slachtoffers van bloedkolen effectiever konden uiten richting overheden en bedrijven. De conclusies uit PAX’ rapporten worden bevestigd door andere instellingen, zoals het Colombiaanse Centrum voor Historisch Geheugen (CNMH) en de Waarheidscommissie, die in 2022 haar eindrapport presenteerde. Dankzij PAX’ inspanningen heeft de Speciale Jurisdictie voor de Vrede in Colombia recentelijk een onderzoek ingesteld naar de rol van bedrijven in het gewapende conflict, met focus op de mijnbouwregio in Cesar. Momenteel ondersteunt PAX de boerenorganisatie Asamblea Campesina in hun klacht tegen Europese energiebedrijven bij het NCP voor OESO-richtlijnen in Den Haag, en vakbond Sintramienergética in de rechtszaak van het Colombiaanse OM tegen topmanagers van Drummond.

Wat moet er gebeuren?

Sinds 2011 hebben we het conflict en de mensenrechtensituatie van de burgerbevolking in de mijnregio Cesar onderzocht en verschillende rapporten gepubliceerd. Op basis van dit onderzoek heeft PAX, samen met bevriende Europese NGO’s, campagne gevoerd om bewustzijn te creëren bij mijnbouwbedrijven, Europese energiebedrijven en, in mindere mate, ook bij haven- en transportbedrijven, lokale overheden -zoals de Amsterdamse gemeenteraad – en financiële instellingen over hun verantwoordelijkheden tegenover de slachtoffers, in lijn met internationale normen voor verantwoord ondernemen. PAX heeft de slachtoffers gedurende dit proces ondersteund om hun capaciteit te versterken om voor hun eisen op te komen. Samen met de slachtoffers van Cesar’s “bloedkolen” dringen we er bij bedrijven in de kolenketen op aan om verantwoordelijkheid te nemen voor de negatieve mensenrechtenimpact. Dit omvat het erkennen van de slachtoffers, het erkennen van hun eigen rol in deze gebeurtenissen en binnen de toeleveringsketen, en het bijdragen aan remedies voor het onrecht waaraan zij zijn verbonden of waaraan zij hebben bijgedragen en die de slachtoffers blijven ondervinden.

The Dark Side of Coal

Paramilitary Violence in the Mining Region of Cesar, Colombia

Tijdlijn

In deze tijdlijn zie je de belangrijkste ontwikkelen van 2010 tot nu.

Mei 2023

Rechtszaak gaat door

Het Openbaar Ministerie handhaaft de aanklachten tegen de Drummond-directeuren en verwerpt hun verzoek tot heroverweging. Dit is de eerste strafzaak tegen directieleden van multinationals in Colombia. Bij een veroordeling kan het bedrijf schadevergoedingen krijgen.

April 2023

Klacht ingediend tegen Europese energiebedrijven

Leiders van de Asamblea Campesina dienen een klacht in bij het NCP in Den Haag tegen RWE, Vattenfall, Uniper en Engie wegens het niet effectief aanpakken van mensenrechtenschendingen die verband houden met Colombiaanse kolenmijnen.
Lees meer

December 2022

Vraag naar bloedkolen verviervoudigd

Ondanks het afbouwen van kolengebruik, steeg de vraag naar kolen in Europa door de oorlog in Oekraïne en stijgende gasprijzen. De export van Colombiaanse kolen bereikte 7 miljoen ton, waarvan 2 miljoen uit Cesar. Mensenrechten werden genegeerd.
Zie ook: reportage bij Arte

Juni 2022

Mijnbouwbedrijven profiteerden van gewelddadige ontheemding

In een rapport bekritiseert de Colombiaanse Waarheidscommissie Drummond en Prodeco voor het kopen van land van ontheemde boeren tegen lage prijzen en wijst zij op “gebrek aan zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten” bij het nalaten geweld tegen legitieme landeigenaren te onderzoeken.
Lees meer

December 2021

Prodeco onthult Human Rights Impact Assessment

De impactbeoordeling van Prodeco identificeert 20 nadelige gevolgen. Het rapport wordt bekritiseerd vanwege het gebrek aan details over conflicten. De openbaarmaking volgt op Prodeco’s vertrek als gevolg van COVID-19 en economische uitdagingen. PAX roept op tot openheid en dialoog met gemeenschappen.

December 2020

Drummond-managers aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan grove mensenrechtenschendingen

Het Openbaar Ministerie van Colombia klaagt twee Drummond-directeuren aan voor het financieren van paramilitaire groepen om de mijnen te ‘beveiligen’. De aanklacht stelt dat deze samenwerking, beschouwd als een ‘misdaad tegen de menselijkheid’, resulteerde in duizenden doden.
Lees meer

November 2019

Voormalig Drummond-aannemer mag getuigen

Terwijl het Openbaar Ministerie de Drummond-directeuren onderzoekt, onderzoekt de Jurisdicción Especial para la Paz ook de rol van bedrijven in het paramilitaire geweld. Blanco Maya is een belangrijke getuige. Leiders van de slachtoffers worden bedreigd.

December 2018

Drummond-directeuren onder strafrechtelijk onderzoek

Het rapport van het Centro de Memoria Histórica over ontheemding in Cesar ondersteunt de bevindingen van PAX. Aanklagers onderzoeken Drummond-directeuren vanwege hun vermeende rol in de paramilitaire moorden op vakbondsleiders in 2001.
Lees meer

September 2017

Dialoog over Waarheid en Verzoening

Na Vattenfalls beoordeling dringt de slachtoffer-organisatie Asamblea Campesina del Cesar er bij Drummond en Prodeco op aan om in dialoog te gaan over waarheid en verzoening. De aanwezigheid van Prodeco bij de herdenking is een cruciale stap in het aanpakken van de grieven.

April 2016

Europese tour van PAX

Een Europese tour van PAX bespreekt bloedkolen met een woordvoerder van de slachtoffers uit Cesar tijdens belangrijke bijeenkomsten. De tour vergroot het bewustzijn in Denemarken, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Nederlandse Kamerleden roepen op tot een importverbod. Glencore belooft mensenrechtenkwesties aan te pakken en Vattenfall nodigt PAX uit voor een impactbeoordeling.

Juni 2014

Publicatie The Dark Side of Coal

PAX publiceert The Dark Side of Coal en documenteert de rol van mijnbouwbedrijven in het geweld in Cesar. Het rapport van PAX legt een verband tussen mijnbouw en misstanden in Cesar, wat ertoe leidt dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel de slachtoffers erkent, pleit voor verzoening en een overeenkomst met energiebedrijven sluit om de omstandigheden te verbeteren.

December 2010

Televisie-item onthult verband mensenrechtenschendingen en kolenimport Europa

Het Nederlandse programma ‘Netwerk’ onthult mensenrechtenschendingen in de Colombiaanse kolenleveringsketen, gelinkt aan kolemimport door Nederlandse energiebedrijven. Dit leidt tot publieke en politieke oproepen voor meer transparantie en ethische inkoop.

Partners