Protection of civilians

Samen met onze partners werken we aan een betere bescherming van burgers door samen te werken met gemeenschappen, autoriteiten en instellingen - van de basis tot internationaal - om het bewustzijn te vergroten, de schade als gevolg van conflicten aan te pakken, praktische beleidsveranderingen te operationaliseren en gezamenlijke benaderingen te ontwikkelen voor veiligheidsvraagstukken waarbij de mens centraal staat.

Beeld: Tom Daams

PAX en haar partners in conflictgebieden en over de hele wereld werken hard om de stem van burgers te laten klinken in gesprekken over veiligheid op alle niveaus, van de eigen gemeenschap tot in de zalen van internationale instellingen. Onze doelen zijn het bereiken van een uitgebreidere bescherming van burgers en het verminderen van de schade die door conflicten wordt veroorzaakt, en dat doen we door:

  • Het ontwikkelen van inzichten in de veiligheidsbeleving en -prioriteit van burgers, waaronder achtergestelde groepen.
  • Normen en beleid te beïnvloeden door middel van gerichte belangenbehartiging.
  • Het geven van training en advies aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het bieden van bescherming.
  • Het faciliteren van inclusieve dialoog en het ondersteunen van lokaal gedreven oplossingen om de oorzaken van conflict aan te pakken en de verantwoordingsplicht te verbeteren.
  • Constructief samenwerken en netwerken opbouwen tussen veiligheidsdiensten, beleidsmakers, traditionele autoriteiten en het maatschappelijk middenveld.

Luister onze podcast

The Civilian Protection Podcast, gemaakt door CIVIC en PAX, geeft een stem aan mensen die getroffen zijn door oorlog. We horen over de gevaren waarmee ze geconfronteerd worden, de keuzes die ze maken en wat er gedaan kan worden om ze beter te beschermen – omdat we geloven dat het tijd is om hen in het middelpunt van de discussie te plaatsen.

Voor wie

Vandaag de dag leeft maar liefst een kwart van de wereldbevolking in een kwetsbare of door conflict getroffen gebied. De immense schaal van conflicten heeft grote gevolgen voor burgers. Veel te veel mensen zijn het directe doelwit van geweld of komen in het kruisvuur terecht. Nog veel meer mensen te maken krijgen met de secundaire gevolgen van conflict, zoals het verlies van huizen of bestaansmiddelen, psychologische trauma’s en verminderde toegang tot voedsel, gezondheidszorg of basisvoorzieningen.

Ons standpunt

Voor ons staat de Bescherming van Burgers voor een reeks inspanningen om mensen te beschermen tegen conflictgerelateerd geweld en om de negatieve gevolgen van conflict voor mensen en gemeenschappen te voorkomen, te verzachten of aan te pakken. In de praktijk kan bescherming vele vormen aannemen, van het bieden van fysieke veiligheid tot het vergemakkelijken van toegang tot hulpverlening. Instellingen zoals de VN en de NAVO erkennen ook dat bescherming van burgers meer behelst dan het reguleren van geweld: het omvat ook het dialoog en conflictoplossing, het faciliteren van toegang tot basisbehoeften, en het bieden van een beschermende omgeving door middel van de rechtsstaat en hervorming van de veiligheidssector.

Het doel van ons programma voor de Bescherming van Burgers is het bereiken van proactieve en inclusieve bescherming, verantwoordingsplicht voor strijdende partijen en minder schade voor burgers voor gemeenschappen die worden getroffen door conflict.

Onze unieke benadering

We werken tegelijkertijd als pleitbezorger, uitvoerder en organisator. We werken op verschillende niveaus, zowel lokaal aan de basis als internationaal, en verbinden deze vaak op unieke manieren.

Het programma Bescherming van Burgers omvat een grote gereedschapskist met op maat gemaakte benaderingen, waaronder onderzoeksmethodologieën, inclusieve dialoogprocessen, mechanismen voor gemeenschapsbetrokkenheid, op feiten gebaseerde lobby en deskundige training en advies. Op mondiaal niveau omvat ons netwerk beleidsmakers, veiligheidsdiensten, onderzoekers en activisten met wie we samenwerken om belangrijke geleerde lessen te identificeren en te delen.

De focus van ons werk ligt altijd op zinvolle veranderingen voor getroffen gemeenschappen. Daarom werken we nauw samen met maatschappelijke partners in door conflict getroffen gebied en erkennen we dat getroffen burgers de beste deskundigen zijn op het gebied van hun eigen veiligheidsbehoeften en -prioriteiten. We gebruiken van onze technische expertise, onze toegang tot internationale instellingen en ons vermogen om te verenigen om onze partners en lokale gemeenschappen te helpen bij het bepleiten van veranderingen en autoriteiten ter verantwoording te roepen.

After the strike

Dit rapport legt de gevolgen bloot van de Nederlandse luchtaanval op Hawija in 2015. Het rapport is het resultaat van een gezamenlijk onderzoek van Al-Ghad League for Woman and Child Care, PAX en het project Intimacies of Remote Warfare (IRW) van de Universiteit Utrecht. Het geeft informatie over de menselijke impact van de luchtaanval, voornamelijk door middel van interviews met 119 slachtoffers, aangevuld met beeldmateriaal, interviews met 40 sleutelinformanten, 4 focusgroepdiscussies, excursies en secundaire literatuur.

 

On civilian harm

Welke negatieve effecten van het gebruik van geweld ondervinden burgers in conflict naast de directe, fysieke gevolgen? En hoe kunnen we bij toekomstige missies zowel directe als langetermijnleed verminderen? Deze en andere vragen behandelen we in ons boek ‘On Civilian Harm.

 

Building our peace

De documentaire ‘Building Our’ Peace laat een vredesproces van mens tot mens in Zuid-Sudan in 2018 zien. Het proces werd ondersteund door PAX en geleid door lokale gemeenschappen. Het staat ook bekend als het Wunlit vredesproces en geldt als een van de meest succesvolle pogingen om de relaties tussen de Dinka en Nuer te verbeteren. Het werd gevolgd door een tweede vredesproces tussen Payinjiar County en Greater Yirol in 2024.

Accepteer alsjeblieft marketing om video's en andere externe media te bekijken. Herlaad pagina na accepteren van de cookies.
Veel gestelde vragen
Wie spelen een rol bij de bescherming van burgers?

Bescherming van Burgers is een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij verschillende partijen zijn betrokken. Wij geloven dat veiligheid en vrede het best worden bereikt door constructieve samenwerking met en tussen veiligheidsdiensten, politieke functionarissen, de autoriteiten en het maatschappelijk middenveld. Deze betrokkenheid moet plaatsvinden op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau, maar moet altijd verbonden blijven met de getroffen burgerbevolking.

Om de omstandigheden voor getroffen burgers te verbeteren, moeten vraag en aanbod op het gebeid van veiligheid aan elkaar worden gekoppeld. Dit betekent dat de autoriteiten die hiervoor verantwoordelijk zijn, beschikken over de normen, capaciteiten en systemen om die responsieve bescherming te bieden.

Ook moeten alle burgers de mogelijkheid, de capaciteit en het vermogen hebben om de autoriteiten ter verantwoording te roepen.

Wat wil het zeggen bescherming van burgers inclusief en alomvattend moet zijn?  

PAX en onze partners geloven dat bescherming moet worden geboden aan alle burgers zonder voorkeur of vooroordelen, en op een manier die aansluit bij hun behoeften en prioriteiten.

Dit vereist begrip voor het feit dat ‘burgers’ geen monoliet zijn en dat bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, beroep, religie of etniciteit belangrijke effecten kunnen hebben op iemands kwetsbaarheid voor geweld. Inclusieve bescherming houdt rekening met deze factoren en zorgt voor relevante en passende veiligheid voor iedereen.

Het bieden van alomvattende veiligheid betekent het erkennen van en reageren op het volledige scala aan politieke, sociale, ecologische, economische en culturele omstandigheden die bijdragen aan vrede of conflict in een bepaalde gemeenschap. Dit bouwt voort op het concept van human security, dat de focus verlegt van traditionele staatsgerichte veiligheid naar een meer mensgericht begrip van de bedreigingen en gevolgen van conflict.

Wat is civilian harm mitigation (CHM)?  


We definiëren civilian harm (burgerschade) als alle negatieve effecten op het welzijn van burgers en gemeenschappen die veroorzaakt worden door het gebruik van geweld in vijandelijkheden. De gevolgen kunnen direct zijn – bijvoorbeeld overlijden, fysiek of mentaal trauma, schade aan eigendommen – en indirect – bijvoorbeeld door de vernietiging van kritieke infrastructuur, verstoring van de toegang tot basisbehoeften en -diensten, verlies van bestandzekerheid.

Civilian harm mitigation verwijst naar inspanningen van gewapende groepen, militairen en naties om schade als gevolg van veiligheidsoperaties te voorkomen, te beperken en aan te pakken. Het betekent dat risico’s voor burgers zoveel mogelijk worden geïdentificeerd en geminimaliseerd, waarbij verder wordt gekeken dan alleen naleving van de wet. PAX gelooft dat CHM een wettelijke, morele en militair-strategische vereiste is die een omgeving creëert waarin burgers zo veel mogelijk worden beschermd tegen de gevolgen van oorlog, terwijl het ook de operationele resultaten verbetert door de legitimiteit van een strijdmacht te vergroten en haar vermogen om burgers te beschermen.

Niet alle burgerschade kan worden vermeden in oorlogssituaties. Het is daarom de plicht van strijden partijen om schade op te constateren, te onderzoeken en op de juiste manier te reageren, zowel om in de behoeften van slachtoffers te voorzien als om redenen van transparantie en verantwoording. Civilian harm response wil zeggen dat als schade ontstaat door conflict, er actie moet worden ondernomen ongeacht de rechtmatigheid van de operaties die de schade hebben veroorzaakt. Dit omvat erkenning, verontschuldigingen, financiële compensatie en andere vormen van genoegdoening. PAX is van mening dat veiligheidsactoren verantwoordelijkheid dragen voor het ontwerpen en uitvoeren van een respons die door getroffen bevolking als zinvol, effectief en relevant worden beschouwd.

Partners