Samen met MEND werken we aan de problemen als sociale fragmentatie, genderongelijkheid en geweld aan in Palestina door een reeks transformerende programma’s. Deze initiatieven bieden deelnemers de middelen om cohesie te bevorderen, voor hun rechten op te komen en geweldloosheid te bevorderen. De programma’s richten zich zowel op gendergelijkheid als bredere maatschappelijke kwesties. De initiatieven omvatten onder meer trainingen in participatieve video om de stemmen van vrouwen en jongeren te versterken, workshops over geweldloosheid en advocacy, gericht op de WPS (Women Peace and Security) agenda. Door samenwerking te bevorderen tussen de gefragmenteerde Palestijnse gemeenschappen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, streven de programma’s ernaar vervreemding te bestrijden, gemarginaliseerde stemmen te versterken en duurzame netwerken voor vrede op te bouwen. Het uiteindelijke doel is het creëren van een meer verbonden, veerkrachtige en rechtvaardige samenleving, ondanks de voortdurende uitdagingen onder de bezetting.
Veerkracht bevorderen, vrede bouwen
Wat is het probleem?
Palestijnse gemeenschappen worden geconfronteerd met ernstige sociale fragmentatie, vervreemding en systematisch geweld, verergerd door de Israëlische bezetting en interne maatschappelijke uitdagingen zoals het patriarchaat. Vrouwen en jongeren worden bijzonder gemarginaliseerd, met beperkte mogelijkheden om voor hun rechten op te komen, solidariteit op te bouwen of toegang te krijgen tot platforms om invloed uit te oefenen op besluitvorming.
Wat vinden we ervan?
Onze programma’s stellen Palestijnse vrouwen en jongeren in staat gesteld hun stemmen te laten horen, solidariteit te bevorderen en voor verandering te pleiten. Door deelnemers te trainen in participatieve video, hebben we hen in staat gesteld hun verhalen te delen en de verdeeldheid tussen verschillende regio’s te overbruggen en taboes te doorbreken. Participatieve video (PV) is een filmproductie methode waarbij een groep mensen of een gemeenschap samen een (korte) video of clip maakt rondom een onderwerp dat voor hen belangrijk is, een dialoog op gang te brengen en een podium te bieden aan voorheen ongehoorde stemmen rondom dit specifieke thema. Vaak wordt de video dan voor een breder publiek vertoond in lokale gemeenschappen, die het gesprek op gang brengen.
De workshops geweldloosheid hebben vaardigheden in vredesopbouw, gendergelijkheid en belangenbehartiging bevorderd, terwijl mediawijsheid-sessies deelnemers in staat stelden om desinformatie te bestrijden en burgerjournalisten te worden. We hebben ook het leiderschap van vrouwen versterkt via initiatieven ter bevordering van vrouwenrechten en de Women Peace and Security agenda. Ten slotte hebben door de gemeenschappen geleide acties zoals videocampagnes, pamfletten en lokale bijeenkomsten bewustwording gecreëerd en betekenisvolle veranderingen op lokaal niveau teweeggebracht.
Wat hebben we bereikt?
Onze doelstellingen zijn het herbouwen van sociale cohesie en een gevoel van verbondenheid onder Palestijnse vrouwen en jongeren, het bevorderen van een cultuur van geweldloosheid en samenwerking, het versterken van gemarginaliseerde stemmen om invloed uit te oefenen op beleid en besluitvorming op gemeenschapsniveau, en het bevorderen van gendergelijkheid door vrouwen als leiders en pleitbezorgers voor hun rechten te ondersteunen.
Tot nu toe hebben we Palestijnse jongeren uit Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem verenigd door participatieve video-projecten, wat heeft geleid tot zinvolle gesprekken over identiteit en solidariteit en taboes heeft doorbroken. We hebben vrouwen-geleidde filmdiscussies gefaciliteerd, waarbij ze met succes lokale leiders en gemeenschappen betrokken, waardoor bewustwording over gendergelijkheid en vrouwenrechten werd vergroot. En we hebben meer dan 50 deelnemers getraind in geweldloosheid, mediawijsheid en belangenbehartiging, wat heeft geleid tot de lancering van verschillende impactvolle kleinschalige initiatieven gericht op het beschermen van kwetsbare groepen, het vergroten van bewustzijn en het pleiten voor hun rechten en veiligheid.
Contact
Thomas van Gool, projectleider Israël-Palestina