Europese financiële instellingen investeren miljarden euro’s in bedrijven die betrokken zijn bij de illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Bedrijven spelen een sleutelrol in de bouw en de uitbreiding van de nederzettingen: ze leveren de bulldozers om huizen van Palestijnen te slopen of de materialen om huizen te bouwen en wegen aan te leggen in de illegale nederzettingen. Bovendien leveren ze telecom- en IT-diensten, verstrekken ze hypotheken aan kolonisten of verhuren ze accommodaties aan toeristen.
Financiële instellingen zoals banken en pensioenfondsen die leningen verstrekken aan of aandelen hebben in deze bedrijven, hebben een duidelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen.
In het jaarlijkse rapport Don’t Buy into Occupation onderzoeken en onthullen we deze bedrijven en hun investeerders en roepen we hen op om actie te ondernemen.
Geen geld naar schendingen van mensenrechten in Palestina
Don’t buy into Occupation
Don’t Buy into Occupation (DBIO) is een coalitie van 27 Palestijnse en Europese maatschappelijke organisaties en vakbonden. Sinds 2021 publiceert de coalitie een jaarlijks rapport. Hierin stellen we de investeringen van Europese financiële instellingen (banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders) in bedrijven die betrokken zijn bij de illegale nederzettingen aan de kaak.
De illegale nederzettingen
De Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden zijn illegaal volgens het internationaal recht. De bouw en uitbreiding ervan vormen ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en gaan hand in hand met systematische mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnse bevolking.
Rol en verantwoordelijkheid bedrijven
Bedrijven spelen een sleutelrol in de bouw, het onderhoud, de uitbreiding en de economische levensvatbaarheid van de illegale nederzettingen en lopen daarmee een groot risico bij te dragen aan ernstige mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht. Ze leveren de bulldozers om eigendommen van Palestijnen te slopen of de materialen om huizen te bouwen en wegen aan te leggen in de illegale nederzettingen. Daarnaast leveren ze telecom- en IT-diensten, verstrekken ze hypotheken aan kolonisten en verhuren ze accommodaties aan toeristen. Andere bedrijven zijn betrokken bij de winning van natuurlijke hulpbronnen uit het bezette gebied, wat ook een schending is van het internationaal recht.
In 2020 publiceerde de VN een database van Israëlische en internationale bedrijven die een hoog risico lopen om bij te dragen aan ernstige mensenrechtenschendingen door hun betrokkenheid bij dit soort activiteiten. Volgens het internationale normenkader voor bedrijven en mensenrechten – de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights en de OECD Guidelines on Responsible Business Conduct for Multinational Enterprises – moeten bedrijven voorkomen dat ze mensenrechtenschendingen veroorzaken of daaraan bijdragen door hun eigen activiteiten en in hun wereldwijde toeleveringsketens. Deze verantwoordelijkheid geldt ook voor financiële instellingen. Financiële instellingen (banken, pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders) verstrekken leningen aan of hebben aandelen in bedrijven, waardoor deze bedrijven activiteiten kunnen uitvoeren. Financiële instellingen moeten ervoor zorgen dat hun investeringen niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen. Als een bedrijf zijn gedrag niet verandert en zijn betrokkenheid bij illegale nederzettingen niet beëindigt, moeten financiële instellingen stoppen met hun financiering of desinvesteren.
Don’t Buy into Occupation
Exposing the financial flows into illegal Israeli settlements
The companies arming Israel and their financiers
Dit rapport onthult de grootste Europese investeerders in bedrijven die wapens leveren aan Israël.
Wat doen wij?
Via campagne en dialoog dringen we er bij financiële instellingen op aan om actie te ondernemen. We pleiten er ook bij de Nederlandse regering voor om haar verplichtingen onder internationaal recht na te komen en niet langer bij te dragen aan de bouw, uitbreiding en instandhouding van illegale nederzettingen, onder andere door Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de illegale nederzettingen proactief aan te spreken.
PAX roept ook internationale wapenproducenten op te stoppen met de verkoop van wapens aan landen waar het risico groot is dat deze wapens worden gebruikt op manieren die in strijd zijn met het internationaal humanitair recht, waaronder aan Israël. We hebben onderzocht welke Europese financiële instellingen investeren in wapenbedrijven die wapens aan Israël verkopen en dringen er bij hen op aan om alle investeringen te beëindigen in bedrijven die niet stoppen met het leveren van wapens aan Israël.
Wat kun jij doen?
Jij kunt jouw bank, pensioenfonds of verzekeraar oproepen om niet langer te investeren in bedrijven die bijdragen aan mensenrechtenschendingen in de bezette Palestijnse gebieden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een klachtenbrief sturen via de website van de Eerlijke Geldwijzer. Je kunt ook overstappen naar een andere bank of verzekeraar. Ook hierover vind je meer informatie op de website van de Eerlijke Geldwijzer.
Deel het rapport en jouw oproep aan je pensioenfonds, bank of verzekeraar op social media, zodat meer mensen het zien.
Gerelateerde Nieuwsberichten
Contact
Eva Gerritse, projectleider Bedrijven, Conflict & Mensenrechten
Thomas van Gool, projectleider Israël-Palestina